Radovi od Baščaršije do Marindvora
86

Počela rekonstrukcija tramvajske pruge i muke za građane

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Vlade KS Fikret Musić, kantonalni ministri i čelnici preduzeća GRAS danas su ozvaničili početak rekonstrukcije tramvajske pruge od Baščaršije do Marindvora i skretnice na Skenderiji.

Kako je novinarima kazao premijer Musić, radovi će trajati narednih dva do dva i po mjeseca, a podrazumijevaju kompletnu zamjenu tramvajske pruge na pomenutoj relaciji te okretaljke za tramvaj šesticu.

"Nadam se da će izvođači radova pokazati kvalitet kao i do sada te da će ovaj dio pruge biti kao i onaj na desnoj obali Miljacke, koji je urađen još 2005. godine. Posebno se mora obratiti pažnja na dio od Baščaršije do Katedrale, jer se tu nalazi dosta objekata koji su pod zaštitom države te je zbog toga taj dio tehnički i najzahtjevniji", kazao je Musić.

Ministar saobrćaja KS Haris Lulić je istakao kako će tek po završetku ove rekonstrukcije građani osjetiti šta znači ovaj projekt, pogotovo oni koji svakodnevno koriste tramvajski prijevoz i oni koji žive na dijelu kojim saobraćaju tramvaji.

"Moram ponoviti da se rekonstrukcija radi novom tehnologijom, kako bi se smanjila vibracija tla te spriječilo oštećenje objekata koji se nalaze u blizini pruge. Osim toga i buka će biti znatno smanjenja, dok korisnici automobila više neće morati izbjegavati ogromne rupe koje se trenutno nalaze na trasi. Što se tiče finansijske konstrukcije, sva sredstva su odobrena i u budžetu trenutno imamo šest miliona KM za ove svrhe, a osigurana su iz kredita", navodi Lulić.

Ministar saobraćaja je ovom prilikom apelovao i na građane da se strpe tokom naredna dva mjeseca, koliko bi trebali trajati radovi, a pogotovo vozači, jer će gužve vjerovatno biti česte.

"Raskrsnica kod Higijenskog će biti zatvorena za vrijeme prvomajskih praznika, jer će tada najveći broj građana biti van grada, pa je nekako i najbezbolnije u tom periodu blokirati saobraćaj. Bitno je i napomenuti da će se raditi u tri smjene, a sve bi trebalo biti završeno do kraja juna", naglasio je Lulić.

"Ovom rekonstrukcijom građani će dobiti i dosta sigurniji, udobniji i kvalitetniji prijevoz, dok će i sami tramvaji trpjeti manja ili nikakva oštećenja. Podsjećamo, u periodu rekonstrukcije tramvaji će saobraćati samo do Tehničke škole, dok će od Marindvora do Baščaršije saobraćati autobusi", zaključio je Haris Kadić, direktor preduzeća GRAS.

Iz GRAS-a su saopćili da će na osnovu plana i programa izvođenja radova na sanaciji i rekonstrukciji tramvajske pruge od Baščaršije do S krivine na Marindvoru doći do izmjena u odvijanju javnog gradskog prijevoza.

Od 21. aprila do završetka radova tramvajski saobraćaj neće biti u funkciji na relaciji Muzeji - Baščaršija - Tehnička škola, a na ovoj relaciji će umjesto tramvaja putnike prevoziti autobusi. Tramvajski saobraćaj će funkcionisati na relaciji Ilidža - Tehnička škola sa pojačanim brojem vozila. Od 28. aprila do 7. maja bit će obustavljene trolejbuske linije br. 102 i br. 107 koje saobraćaju prema Jezeru.

O svim drugim izmjenama u odvijanju javnog gradskog prijevoza, koje budu uvjetovali radovi na terenu, javnost će biti pravovremeno obaviještena, saopćili su iz GRAS-a. Prilikom presjedanja pojedinačne karte korištene u jednom vidu prijevoza važit će za nastavak putovanja u drugom vidu prijevoza.

Putnici koji se budu prevozili autobusom na relaciji Baščaršija - Tehnička škola koristit će karte plave boje i one će važiti prilikom presjedanja u tramvaj radi nastavka putovanja u pravcu Ilidže. Putnicima koji će se prevoziti na relaciji Ilidža - Tehnička škola za nastavak putovanja autobusima prema Baščaršiji važit će tramvajska karta. Svi ostali putnici koji neće vršiti presjedanje radi nastavka putovanja prema Bašačaršiji koristit će narandžaste karte koje će moći kupiti kod vozača autobusa.

U cilju sprečavanja zastoja, gužvi i eventualnih nemilih scena bit će osigurana pojačana kontrola i nadzor na stajalištima i u vozilima.

Zbog nadoknade nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, u subotu, 21. aprila, javni gradski prijevoz će biti pojačan većim brojem vozila i na većini linija će se odvijati po režimu rada radnim danom.