BiH
0

Počela regionalna konferencija "U Evropu kroz prigovor savjesti i civilnu službu"

NINA
Danas je u Sarajevu u prisustvu brojnih predstavnika domaćih i vlada iz regije, te predstavnika Vijeća Evrope i nevladinih organizacija za prigovor savjesti i civilnu službu iz Jugoistočne Evrope, gradonačelnik Muhidin Hamamdžić otvorio regionalnu konferenciju "U Evropu kroz prigovor savjesti i civilnu službu".

Gradonačelnik Hamamdžić je naglasio da naša zemlja podržava inicijativu civilnog služenja, ali da bi model civilne službe zaživio neophodna je potpora svih država ovog regiona.

Na uvodnoj sesiji govorio je zamjenik ministra odbrane BiH Enes Bećirbašić, koji je istaknuo da će proces iniciran ovom konferencijom zauzeti vidno mjesto u budućim aktivnostima ministarstva, te da ovim i sličnim aktivnostima BiH pokazuje kako ispunjava uslove za ulazak i članstvo u partnerstvu za mir i NATO savezu. Na sesiji su govorili i bitni eksperti Vijeća Evrope, uključujući predsjednika Evropskog biroa za prigovor savjesti Gerda Greune, te predstavnicu za ljudska prava i izbjeglice pri UN Queker kancelariji u Genevi Rachel Brett.

Sesije prvog dana dale su pregled i uvid u stvarnu situaciju evropskih standarda i regionalnih standarda za prigovor savjesti što je dalo kontekst i za diskusije o perspektivama za uvođenje regionalnog standarda za prigovor savjesti u legislativu i praksu zemalja regije. Regionalni standardi se dalje moraju uskladiti sa evropskim standardima i praksama, kako je uvođenje evropskog standarda u legislativu i praksu zemalja Jugoistočne Evrope jedan od preduslova za međunarodne integracije.

Trodnevna konferencija "U Evropu kroz prigovor savjesti i civilnu službu" rezultirati će konkretnim zaključcima iz radnih sesija, a koji će biti osnov za dalje akcije regionalne mreže s ciljem unapređenja, jačanja i dugoročne strategije za jednostavan i evropski pristup civilnoj službi, te uspostavu adekvatnog pravnog okvira za civilnu službu u zemljama regiona.

Konferenciju organizira Regionalna mreža inicijativa zaprigovor savjesti iz zemalja Jugoistočne Evrope - „Prigovor za mir“.