BiH
0

Počela realizacija projekta "Spomenik istini o agresiji i genocidu - Srebrenica '95"

FENA
Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" počelo je s realizacijom projekta "Spomenik istini o agresiji i genocidu - Srebrenica '95" u sastavu Memorijalnog centra i mezarja u Potočarima.

Kako je saopćeno danas iz ovog udruženja, potreba za realizacijom ovog projekta se ukazala jer dosadašnje stanje Memorijalnog centra samo djelimično ispunjava svoju namjenu.

"Naš cilj je bio da se žrtve genocida dostojno pokopaju u Potočarima, ali naš cilj nije bio niti će biti da se Memorijalni centar svede na lijepo uređeno mezarje kao što je sada", kaže se u saopćenju.

Iz Udruženja podsjećaju kako trenutno na Memorijalnom centru ne postoji nijedno obilježje koje svjedoči o agresiji i genocidu, tako da se stiče dojam da je mezarje plod neke vremenske nepogode.

Jedini validan simbol je postavljeni jarbol sa zastavom Republike BiH s ljiljanima, a u toku je postavljanje četiri nova jarbola s takvim zastavama.

U saopćenju se navodi kako će novi projekt svojim idejnim rješenjima dati odgovore na sva pitanja kojih trenutno nema te da će poslije realizacije projekta Memorijalni centar biti svjedokom istine o žrtvi, agresoru i njegovim pomagačima.

Planirano je da u sklopu sadržaja Spomenika istini o agresiji i genocidu, između ostalog, bude prezentacija o agresiji, agresoru i izvršiocima agresije u formi zida koji će biti definiran idejnim projektom.

Predviđeno je da se izradi spisak imena kreatora zločinačkog projekta agresije, genocida i izvršilaca, zatim spisak vlada i institucija koje su učestvovale ili podržale projekt agresije i zločina genocida.

Planira se i prezentacija dokumenata UN-a i njihovih institucija, uključujući rezolucije o agresiji i dosadašnje pravosnažne presude o genocidu nad građanima Republike BiH te prezentacija dokumenata drugih država u svijetu i njihovih institucija o agresiji i genocidu počinjenom nad građanima BiH.

Prezentacije će biti na bosanskom i engleskom jeziku.

Dinamika realizacije projekta na parceli "Polje" u Potočarima ovisit će o nivou materijalne podrške za projekt i dinamici prikupljanja sredstava, a sve transakcije namijenjene za ovaj projekt ići će putem računa Udruženja građana "Majke Srebrenice i Podrinja".