BiH
0

Počela realizacija programa pojačanog nadzora nad maloljetnicima odgovornim za smrt Ljubice Spasojević

FENA
Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo danas je počeo realizaciju programa pojačanog nadzora organa starateljstva nad trojicom maloljetnika odgovornih za ubistvo starice Ljubice Spasojević, kazala je danas na konferenciji za novinare Vlade KS-a direktorica Centra Mirsada Poturković.

Pojačani nadzor organa starateljstva predviđa aktivnosti koje uključuju psihologa, socijalnog radnika te pedagoga a radi resocijalizacije ovih maloljetnika.

"Program će u skladu s odlukom Suda biti proveden od jedne do tri godine, u ovisnosti od rezultata, a izvještaji će se mjesečno dostavljati Sudu i Tužiteljstvu", objasnila je Poturković.

Dodala je da nema načina da se roditelji i maloljetnici prisile na suradnju, ali da svi pokazatelji potvrđuju njihovu spremnost da prođu program.

"I djeca i roditelji, prema mišljenju psihologa, svjesni su ozbiljnosti počinjenog djela i za sada surađuju", kazala je Poturković.

Otežavajući faktor u ovom slučaju, kako je kazala Poturković, predstavlja neriješeno stambeno pitanje za jednu od ove tri porodice. Naime, ova porodica nema riješen status niti boravak u KS-u.

"To je otežavajući faktor za naš stručni tim i mi smo obavezni da ispoštujemo odluku Suda i to ćemo i učiniti. Pokušat ćemo da u suradnji s Ministarstvom sigurnosti obezbijedimo privremeni smještaj za ovu porodicu", istakla je.

Prema rješenju Kantonalnog suda od 30. aprila maloljetnicima odgovornim za smrt Ljubice Spasojević izrečena je mjera pojačanog nadzora od organa starateljstva od jedne do tri godine.