Banja Luka
0

Počela rad konferencija "Saradnja policije i tužilaca"

FENA
Bolja i efikasnija saradnja između policije i tužilaca tokom akcija na terenu, harmonizacija podzakonskih akata za lakšu saradnju, kao i usaglašavanje i pristup krivičnim evidencijama i statistikama - centralne su teme 5. konferencije "Saradnja policije i tužilaca“, koja se u organizaciji VSTV-a održava u Banjoj Luci.

U radu konferencije sudjeluju najviši službenici tužilaštava svih nivoa u BiH, VSTV-a, policijskih agencija, Ministarstva sigurnosti BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije iznesene su prezentacije o radu radnih grupa u okviru VSTV-a, koje su bile zadužene za rad na pojedinim segmentima saradnje policije i tužilaca.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin izložio je prezentaciju koja se odnosi na rad podgrupe koja je zadužena za izradu nedostajućih i harmonizaciju postojećih podzakonskih akata za saradnju, komunikaciju i koordinaciju rada policije i tužilaca.

Tužilac Barašin je u izlaganju istakao da nedostatak podzakonskih akata i uputstava koja se odnose na svakodnevne procesne radnje policije i tužilaca predstavlja ozbiljan problem u borbi protiv organiziranog kriminala, kao i da je uspostava jedinstvenih obrazaca i sistema rada i koordinacije ključni predvjet za efikasnu borbu protiv svih vrsta kriminala.

Barašin je iznio rezultate rada Podgrupe na izradi i harmonizaciji podzakonskih akata, koji je rezultirao usvajanjem konkretnih obrazaca i uputstava za rad i međusobno izvještavanje između policije i tužilaca, koji se odnose na izdavanje naredbi od tužilaca, kao i način i formu putem kojih policija obavještava tužioca o preduzetim aktivnostima.

Također, prezentacija se odnosila i na pitanja vezana za krivične evidencije i razmjenu informacija između policijskih i pravosudnih agencija, usklađivanje načina prikupljanja i analiziranja statističkih podataka, kao i uspostavu jednoobraznih obrazaca za korespondenciju između policije i tužilaca.

U okviru svog rada Podgrupa je radila na obrascima koji se odnose na većinu procesnih radnji tokom istrage i krivičnog postupka, uključujući lišenje slobode osumnjičenog, njegovu predaju tužiocu, zapisnike o ispitivanjima i saslušanjima svjedoka i osumnjičenih, naredbe za vještačenja i mnoge druge procesne radnje.

Kao buduća aktivnost rada ove podgrupe, između ostalog, navodi se i rad na Uputstvu o posebnim istražnim radnjama, koje bi trebalo olakšati postupanje tužilaca i policije u ovim izuzetno osjetljivim istražnim radnjama.

Na konferenciji o saradnji policije i tužilaca, u organizaciji VSTV-a, sudionici su iznijeli i zanimljiva izlaganja o usaglašavanju evidencija i statistika o krivičnim djelima i počiniocima, te mogućnosti uspostave krivičnih i drugih evidencija kojima bi pristup imali policija i tužilaštva u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz državnog tužilaštva.