BiH
0

Počela provjera nevažećih glasačkih listića

SRNA
Centralna izborna komisija /CIK/ BiH počela je provjeru nevažećih glasačkih listića koje su joj elektronskim putem dostavile opštinske izborne komisije.

Komentarišući procente nevažećih listića, predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je da komisija trenutno pretpostavlja da se radi o svojevrsnom bojkotu izbora zbog "diskriminatorskih odredaba Izbornog zakona BiH", koje se tiču izbora predstavnika nacionalnih manjina u BiH.

"Ovakvu situaciju sa nepopunjenim glasačkim listićima smo imali i 2006. godine, ali tome nismo posvetili dovoljno pažnje što je bila greška koja se ove godine neće ponoviti", navela je ona.

Hadžiabdićeva je ponovila da je za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjednišva BiH utvrđeno 6,88 odsto nevažećih listića, a za srpskog člana Predsjedništva 9,44 odsto.

"Sasvim neoznačenih, odnosno neispunjenih, za srpskog člana Predsjedništva ima 7,04 odsto, a pogrešno popunjenih 2,4 odsto. Za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva sasvim neoznačenih ima 3,92 odsto, a pogrešno popunjenih 2,96 odsto", istakla je ona.

Prema njenim riječima, kontrola nevažećih listića biće okončana za dva-tri dana, nakon čega će ti podaci biti objavljeni, te pružena mogućnost za podnošenje žalbi, prigovora i zahtjeva političkih subjekata za ponovnim brojanjem glasova.

Hadžiabdićeva je istakla da će se svakom glasačkom mjestu biti posvećeno dovoljno pažnje, bez obzira na to da li novi podaci mogu uticati na dodjelu mandata. 
"Ukoliko bude utvrđena tolika razlika u glasovima na tom području biće raspisani novi izbori sa istim listama i kandidatima", rekla je ona.

Iz CIK-a BiH saopštili su da kod rezultata za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske procenat nevažećih listića iznosi 6,23 odsto, odnosno 4,17 odsto sasvim neoznačenih, a 2,06 odsto pogrešno popunjenih.

Hadžiabdićeva je rekla da je PDP već uložio žalbu CIK-u u vezi sa izborom srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je dodala sa je od 36 000 registrovanih birača putem pošte do jutros u CIK BiH stiglo 24 000 glasačkih listića. 

Prema njenim riječima, izborni podaci sa opštih izbora biće narednih dana ažurirani tri puta dnevno na veb stranici CIK-a BiH.