Banja Luka
0

FOTO / Počela praksa za 50 studenata iz oblasti savremenih tehnologija

Piše: D. T.
U sklopu projekta "Partnership for Innovation" u Banjoj Luci je danas počela praksa za 50 studenata u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija, koja će trajati do 27 jula ove godine.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Praksa je rezultat saradnje banjalučkog Inovacionog centra s projektom USAID-a "Partnership for Innovation – Studentska praksa u Banjoj Luci". Identifikovano je šest preduzeća, partnera projekta od kojih će "Lanaco“, "Teleklik“, "Aneks“, "Ultimax“ i "Evron“ praksu držati u prostorijama ICBL-a, dok će "Inova“ studente obučavati u svojim kancelarijama.

Kako je saopšteno, jedan od ciljeva programa Partnership for Innovation (PI) jeste povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, pomažući im da zadovolje potrebe tržišta, otvore nova i zadrže postojeća radna mjesta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
“Drugi cilj programa je stvaranje prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih unutar dobne granice od 15 do 35 godina starosti. Projekat PI, kojim upravlja Education Development Center (EDC), petogodišnji je program finansiran od strane USAID-a”, navode u ICBL.

Istovremeno, Dragan Krošnjar, Business Development Manager na projektu PI kaže da je odaziv studenata odličan.

“Od 80 evidentiranih prijava, selektovali smo 50 i praktikanti su danas počeli sa radom. 99 odsto njih dolazi sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Elektrotehničke škole 'Nikola Tesla' i Gimnazije Banja Luka, smjer računari i informatika”, naveo je Krošnjar.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Menadžer Trening odjeljenja ICBL-a Bojana Vukelić navodi kako su studenti podijeljeni u timove i imaju svog mentora iz preduzeća te da im je obezbijeđen tehnički dio treninga, kao i treninzi iz takozvanih soft skills, koje obuhvataju timski rad i projektni menadžment.

“Bitno je da studenti savladaju timski rad jer svih šest timova posljednje dvije sedmice radi na zajedničkom projektu koji će biti rezultat cijele studentske prakse“, objasnila je Vukelićeva.

Kako je saopšteno, u planu je da se ovakva praksa prenese i na ostale djelatnosti i struke, uz upotrebu forme informaciono-komunikacijskih tehnologija kao alata koji omogućava produktivnost, konkurentnost i lakše zapošljavanje mladih.