Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Počela policijska reforma

FENA
Imenovanjem Odbora za žalbe policijskih službenika BiH, praktično je počela primjena policijske reforme u BiH kao jednog od bitnih uvjeta u njenom približavanju evropskim integracijama, saopćeno je u srijedu iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Time je Ministarstvo u predviđenom roku ispunilo svoju zakonsku obavezu i u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predložilo imenovanje članova ovog nezavisnog policijskog tijela kao prve institucije u okviru policijskih tijela i agencija na nivou BiH čiju uspostavu nalaže spomenuti zakon.

Odluku o imenovanju članova Odbora za žalbe policijskih službenika BiH usvojilo je u utorak Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti.

Za predsjednika Odbora imenovan je Munib Isaković iz Ministarstva sigurnosti, a za članove Mijo Katana iz Ministarstva pravde, Zoran Glušac (SIPA), Amer Hadžiahmetović (SIPA), Svevlad Hoffmann (Granična policija), Nijaz Spahić (Granična policija) i Savo Kojić (Ministarstvo civilnih poslova).

Odbor za žalbe policijskih službenika BiH je nezavisno tijelo Vijeća ministara u čijoj je nadležnosti donošenje odluka po žalbama koje podnesu policijski službenici protiv odluka koje su donijela policijska tijela BiH u pogledu statusa policijskog službenika ili u slučajevima propuštanja donošenja odluke.

Ministarstvo sigurnosti BiH pruža administrativno-tehničku podršku Odboru za žalbe policijskih službenika BiH čiji je mandat četiri godine i koji o svom radu informiše Vijeće ministara BiH.

Kako je predsjednik Odbora Munib Isaković obavljao dužnost člana Policijskog odbora BiH u prethodnom sazivu, na ovaj način osigurava se kontitnuitet i efikasnost ovog policijskog tijela, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.