BiH
0

Počela podjela donacija pakistanske vlade Srebrenici i preživjelim žrtvama genocida

FENA
Vlada Islamske Republike Pakistan osigurala je, na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, donaciju od 1.000 motokultivatora namijenjenih preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici.

Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", a u povodu nastavka podjele motokultivatora, prisutnim se obratio i predsjedavajući Silajdžić koji je zahvalio ambasadoru Pakistana u BiH Jauharu Saleemu na svesrdnoj pomoći BiH.

"Ovo nije prvi put da Pakistan i njegov narod pomažu BiH. Njihova podrška je bila ključna za odbranu BiH", istakao je Silajdžić.

Konkretna donacija koja će pomoći održivi povratak u Srebrenici te razvoj poljoprivrede dogovorena je prilikom posjete Srebrenici predsjednika Pakistana Perveza Musharrafa u junu 2007.

"Drago mi je što se realizira ovaj projekt koji će pomoći razvoju poljoprivrede u Srebrenici i tako doprinijeti održivom povratku. Suradnja između BiH i Pakistana je odlična na svim poljima i mi nastavljamo kontinuiranu podršku prijateljskoj BiH", rekao je ambasador Saleem.

Motokultivatori za koje je ljubaznošću vlade Pakistana osigurana dvogodišnja garancija te zaliha rezervnih djelova bit će sastavljeni u BiH. Oko 100 ih je već podijeljeno a u naredna tri mjeseca bit će uručeno i ostalih 900.

"Nakon sastanka s predstavnicima općina čiji su građani preživjeli genocid odlučeno je koliko će motokultivatora dobiti pojedine općine", kazao je načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić.

Srebrenica će dobiti 350, Bratunac 200, Zvornik 160, Vlasenica 90, Žepa 60, Milići 90, a 50 motokultivatora žrtvama će podijeliti Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".