BiH
5

Počela online javna rasprava o preporukama za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava

Klix.ba
Udruženje Pozitivne vrijednosti u okviru projekta " Čitaj, gledaj, reaguj" organizuje online javnu raspravu o Nacrtu preporuka za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava u cilju zaštite vladavine zakona i pravne sigurnosti.

Javna rasprava otvorena je do 8. aprila 2016. godine.

Ove preporuke imaju za cilj da, u kontekstu razvoja i unapređenja vladavine zakona i sigurnosti svakog stanovnika BiH, ukažu na potrebu provjere medijskih sadržaja koji ukazuju na nezakonite radnje pojedinaca ili grupa iz političkog života i institucija vlasti u BiH. One nemaju namjeru da na bilo koji način ograničavaju rad tužilaštava ili vrše pritisak, već da pomognu djelovanja i tužilaca i novinara u kontekstu mogućnosti i obaveza koje nalažu i sami zakoni koji regulišu njihov rad, navodi se u pozivu.

Jedan od primjera koji ukazuje na važnost reagiranja tužilaštava je nedavna informacija iz Tužilaštva BiH da će izvršiti provjere medijskih sadržaja o navodnim aferama u kojima je učestvovao aktuelni zastupnik u Parlamentu BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Ova reakcija Tužilaštva BiH je naišla na pozitivan odjek i dobila veliku podršku javnosti.

Nacrt preporuka nastao je na bazi dosadašnjih aktivnosti našeg udruženja na projektu "Čitaj, gledaj, reaguj", a to su razgovori i sastanci sa novinarima, tužiocima, političarima, aktivistima, intervjui i ankete sa stanovnicima BiH. Jedan od naših sagovornika rekao je da "u puno slučajeva mediji pružaju izvanredan materijal i, da su tužilaštva spremna da to procesuiraju i da su kadrovski ekipirana za to - to bi bili skoro gotovi predmeti".

I dok su novinari jedinstveni u ocjeni da njihov rad, ako je profesionalan i cjelovit, može biti dobar osnov za tužioce, tužioci su podijeljeni i jedni kažu da je njima za pokretanje istrage dovoljno da do njih dopre glas, a drugi pak kažu da ne mogu reagovati na medijske sadržaje jer mediji mogu da pišu šta hoće i o kome hoće.

Naša ideja je bila da kroz projekat "Čitaj, gledaj, reaguj" ukažemo na značaj provjere navoda u medijskim sadržajima i na štetu koju prouzrokuju konstantne informacije o korupciji i zloupotrebama koje ne dobiju epilog u pravosuđu. Naime, mediji u BiH pišu o aferama, ali ne pišu o epilogu jer ga nema, navode iz Udruženja Pozitivne vrijednosti.

Oni pozivaju sve zainteresirane, prvenstveno tužioce i novinare, da na portalu Pozitivnih vrijednosti www.vrijednosti.com pročitaju Nacrt preporuka i da im pošalju svoje sugestije i primjedbe kako bi ih zajednički utvrdili i učinili što jasnijim te načinili konačan tekst.

Preporuke isključivo služe da i novinari i tužioci što uspješnije obave svoj posao u interesu istine i opšte sigurnosti svakog stanovnika BiH.

Projekat Čitaj, gledaj, reaguj provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.