BiH
0

FOTO / Počela obnova znamenitog kulturno-historijskog naslijeđa u Stocu

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Federalno ministarstvo kulture i sporta prije desetak dana počelo je implementirati treću fazu radova na obnovi odabranih stolačkih spomenika u okviru projekta ARCH - Stolac "Naslijeđe kao most između zajednica. Rekonstrukcija arhitektonskog naslijeđa u Stocu - Obnova i razvoj ratom razrušene zajednice".
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Riječ je o projektu koji će Evropska komisija finansirati s 1.500.000 eura, a obuhvatit će obnovu četiriju vrsta objekata - Stari grad Stolac, ćuprije na Bregavi, mlinice na Bregavi, te Šarića kuću. Radovi će trajati 18 mjeseci.

Direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je realizacija ovog projekta intenzivno počela još 2009. godine, te da je do danas urađena kompletna projektna dokumentacija, raspisan javni poziv, odabrane lokacije i završena procedura javne nabavke.

Navela je da je Evropska komisija imala posebne uvjete za odabir objekata obnove, koji su morali biti nacionalni spomenici, a ne privatno vlasništvo, te oštećeni u ratu.

"Prije desetak dana počeli su radovi na Starom gradu Vidoski, koji predstavlja objekt od 24.000 metara kvadratnih. Bit će rađena konzervacija bedema i čišćenje grada, dok će svi ostaci objekata na koje naiđemo unutar grada biti konzervirani. Jedan od takvih objekata su ostaci džamije", kazala je ona.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Također, na proljeće će početi radovi na obnovi triju ćuprija - Inat ćuprije, najstarijeg kamenog mosta s pet lukova na rijeci Bregavi, Podgradske ćuprije, smještene u zapadnom dijelu grada, te mosta u Begovini, sagrađenog krajem 19. stoljeća.

Porodićna kuća Šarića, koja je nekada bila galerija Branka Šotre, također će biti obnovljena i ponovo pretvorena u centralni objekt kulturnih dešavanja u Stocu. U toku su već unutrašnji instalatorski radovi.

Mićić naglašava da će biti obnovljeno i pet mlinica i mlinova na Bregavi, koji su u ruševinama i u opasnosti da nestanu. Najmanje dva mlina će zadržati izvornu funkciju, dok će ostalima namjenu odrediti lokalna zajednica.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan naglašava da su objekti za ovaj projekt odabrani u saradnji s lokalnom zajednicom i Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Ocijenio je da su svi spomenici značajni za izgled Stoca i njegovo kulturno-historijsko naslijeđe, turističku ponudu, te privredni razvoj.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević potcrtava da EU podržava projekte obnove kulturno-historijskog naslijeđa na cijeloj teritoriji BiH, koji će ubrzati razvoj lokalne zajednice, te međuetničke razgovore i pomirenje.

Radove izvodi kompanija "Neimari".