BiH
0

Počela Međunarodna konferencija o mobilnosti studenata

Klix.ba
U Sarajevu je danas počela s radom Prva međunarodna konferencija o temi „Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA) i sinergija s Evropskim prostorom istraživanja (ERA) s fokusom na mobilnost“.

Organizator ove dvodnevne konferencije je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a konferencija se održava u okviru kopredsjedavanja Bosne i Hercegovine (zajedno s Kiprom) Grupom za praćenje napretka Bolonjskog procesa (BFUG) u periodu od 1. jula do 31. decembra 2012. godine.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić istakao je da će ova konferencija biti iskorištena za dobijanje stručnih i kvalitetnih preporuka kako bi se najbrže i najbezbolnije bh. visokoškolski obrazovni sistem mogao uklopiti u evropski obrazovni prostor.

"Vjerujemo se da će ova Međunarodna konferencije o visokom obrazovanju, uz učešće relevantnih domaćih i stranih eksperata, kao i svih aktera ovog procesa u našoj zemlji, rezultirati konkretnim i konstruktivnim zaključcima koji će doprinijeti unaprijeđenju ovog procesa u bh. obrazovnom sistemu, kako bi studenti i nastavni kadar napravili iskorak na ovom polju koje im otvara nove perspektive i donosi prednost na tržištu rada", kazao je ministar Mašić.

Svečanosti otvorenja prisusutvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, koji je najavio da će se u sklopu našeg kopredsjedavanja BFUG-om održati još jedna međunarodna konferencija o visokom obrazovanju. Taj skup je planiran za idući mjesec u Banjaluci a bit će posvećen jačanju poduzetništva na univerzitetima i povezivanju s privredom.

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić kazala je da je pred našim institucijama još dosta posla kako bi reforma visokog školstva bila uspješno provedena.

"Bezvizni režim je omogućio mobilnost naših studenata i dobro je da se ta tema otvori i da vidimo kako posjete naših studenata i profesora mogu doprinijeti obrazovnom procesu, kao i razmjena u suprotnom pravcu. Jedna od prepreka u tom procesu svakako je i nedovoljna uključenost naših kadrova u procese koji su aktuelni u Evropskoj uniji", dodala je Sarajlić-Maglić.

Evropski stručnjak za ovu oblast dr. Sacha Garben s Londonske škole ekonomije i političkih nauka naglasila je da je i sama veoma kritična prema Bolonjskom procesu, te da mu treba dati legitimnost i prilagoditi ga studentima i svim zainteresiranim stranama, a za to je potrebno usvojiti sve direktive i zakonske procedure koje propisuje EU.

"Iako je bila jedan od glavnih ciljeva Bolonjskog procesa mobilnost nije značajno povećana, jer studenti ne koriste sve njene mogućnosti, a najviše zbog finansijskih troškova", istakla je dr. Garben.

Uvodna izlaganja o najaktuelnijim pitanjima u predmetnoj oblasti održali su eminentni strani i domaći stručnjaci, uvaženi profesori sa evropskih univeriteta mr. Zdenka Steblovnik Župan, dr.Terence Clifford Amos i dr.Sacha Garben, te predstavnici iz BiH mr.Boris Ćurković, prof.dr. Petar Marić i prof.dr. Mirsad Đonlagić.

Konferencija je nastavila rad u pet paralelnih radionica na kojima su se razmatrala pitanja mobilnosti u Evropskoj uniji i preprekama u tom procesu međuuniverzitetskoj mobilnosti, jačanju kvaliteta u nastavi i istraživanju putem mobilnosti te načinima za bolje informisanje istraživačke zajedice u integraciji Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog prostora istraživanja, kao i mogućnostima za finansiranje i umrežavanje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.