Škola novinarstva na Ilidži
0

Počela ljetna škola novinarstva za studente iz BiH

FENA
Danas su na Ilidži počele Ljetne medijske škole za studente novinarstva iz BiH koju organizira Vijeće za štampu u BiH, u suradnji s fakultetima žurnalistike u BiH i uz finansijsku podršku njemačkih fondacija Konrad Adenauer, Hanrich Boll i DVV International, OSCE misije u BiH i švedskog Helsinškog komiteta SHC.

Polaznici su studenti fakulteta novinarstva u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci.

Program trodnevne Ljetne škole utemeljen je na teorijskoj i praktičnoj nastavi o profesionalnim etičkim principima novinarstva, medijskoj legislativi, samoregulaciji za štampane medije i mehanizmima zaštite novinara i novinarske profesije. Kao bitan dio programa je i analiza tekstova u skladu s Kodeksom za štampu.

Ambasador OSCE Misije u BiH Douglas Davidson naglasio je danas polaznicima da je poziv što su ga odabrali častan, te ukazao na važnost visoko profesionalnih standarda i etičkog novinarstva u BiH.

"Poziv koji ste odabrali može imati, treba imati i ima posebno mjesto u demokratskom društvu. On daje i ogromnu moć. Morate biti oprezni i tu moć koristiti pažljivo. Posebno u vremenima političke napetosti kakva su vremena kroz koja prolazimo sad u ovoj zemlji. Novinari imaju odgovornost da koračaju pažljivo, da se uzdrže od rasplamsavanja situacije", kazao je ambasador Davidson.

Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt govorio je bh. studentima novinarstva o važnosti političkih fondacija u razvoju evropskog jedinstva i demokratskog društva, te naglasio da je u tom smislu važna uloga i medija.