Sarajevo
0

FOTO / Počela konzervacija dijela Arheološkog parka "At Mejdan"

Klix.ba
Počela je prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Parku “At Mejdan” i podrazumijevat će sanaciju dijela terena na kojem su pronađeni ostaci medrese. Prva faza, koja je i nazvana “Medresa”, koštat će oko 95.000 KM.

Novac za ovaj projekat obezbijedila je Vlada FBiH, izvođač radova je firma “Neimari”, a nadzor Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i FBiH. Rok za okončanje prve faze konzerviranja Arheološkog parka “At Mejdan” je 60 dana.

“Počeli smo s raščišćavanjem terena od rastinja. Nakon toga, kako je to definisano u projektu, iskopat ćemo prostor na kojem su pronađene iskopine kako bi ostaci medrese mogli biti konzervirani. Nakon iskopavanja terena kaldrmisat ćemo staze koje su i sad vidljive u ovom parku”, rekao je Amir Orman, tehnički direktor firme “Neimari”.

U Zavodu za kulturno-historijsko naslijeđe KS su istakli kako će iskopine u Parku “At Mejdan” biti konzervirane u nekoliko faza, odnosno bit će zaštićene iskopine obejkata koje su i pronađene u ovom parku. Prva faza podrazumijeva konzerviranje iskopina ostataka medrese koja je sagrađena 1741. godine.

Osim ostataka medrese stručni arheološki tim Muzeja Sarajeva još 2010. godine u ovom parku pronašao je ostatke mezaristana i džamije Hadži-Alije Bakrbabe koja se u historijskim izvorima prvi put spominje 1565. godine, a pretpostavlja se da je izgrađena 1544. godine.

U junu prošle godine u Arheološkom parku “At Mejdan” svečano je otvorena i novoizgrađena Bakr-babina džamija.