BiH
24

Počela konferencija "Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?"

Klix.ba
Konferencija "Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?" počela je danas u hotelu Hollywood u Sarajevu i trajat će do sutra.

Konferenciju organiziraju UG Vive Žene Tuzla, u partnerstvu sa UG Medica Zenica, Fondacijom Udružene Žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.

Događaj je dio projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" koji finansira Evropska unija.

Kako su istakli organizatori konferencije cilj projekta je unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške kako bi se spriječio budući konflikt i doprinijelo održivom miru u BiH.

Na konferenciji je učestvovalo oko 150 predstavnika udruženja žrtava, organizacije civilnog društva koje pružaju podršku ovoj populaciji kao i predstavnika BiH i međunarodnih institucija.

Na početku konferencije učesnike je pozdravio Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, koji je ovom prilikom istakao važnost implementacije projekta s obzirom da iako je prošlo 20 godina od rata rane se još uvijek osjećaju.

"Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, u političkom, socijalnom i ekonomskom smislu. Međunarodna zajednica je investirala jedan značajan dio novca i vremena kako bi izvršila obnovu infrastrukture i institucija. Napori koji su uloženi na obnovu prijateljstva i odnosa između različitih grupa ponekad nisu bili tako uspješni. Međutim, duboke etničke podjele i dalje nastavljaju da paralizuju društvo i da sprječavaju zemlju da postigne svoje strateške potencijale i idu u susret Evropskoj uniji. Čak i sad nakon 20 godina nakon rata imamo oprečna tumačenja historije i upravo te oprečne priče dovode do toga da pomirenje izostaje", rekao je između ostalog u svom obraćanju Asin.

Važnost uspostavljanja institucionalnih mreža podrške prepoznala je i Ambasada Velike Britanije u BiH i gostima konferencije obratio se i Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, koji je tom prilikom podržao organizacije koje implementiraju projekat i istakao njihov napor koji koji je prema njegovim riječima dio reformske agende odnosno dio strategije Evropske unije, a to je ta socijalna zaštita. Potencirao je i važnost razgovora o podršci preživjelima naročito seksualnog nasilja te da vlade u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se kroz uspostavu Mreža pruža.

U ime projektnog tima gostima se obratila Jasna Zečević, direktorica "Vive Žene" koja je rekla da je upravo dugogodišnje iskustvo u radu sa preživjelim rata i ratne traume omogućilo da "Vive Žene" zajedno sa partnerima dizajniraju program koji je usmjeren na uspostavljanje institucionalnih Mreža za podršku svjedocima, funkcionalnih timova, obuku o multidisciplinarnom psihosocijalnom radu sa svjedocima/žrtvama, te jačanju kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija i aktivnosti informisanja javnosti o značaju pružanja podrške preživjelima i svjedocima.

"Od izuzetne je važnosti razvoj integriranog multidisciplinarnog pristupa u radu sa svjedocima/žrtvama i na taj način omogućiti im da dobiju kvalitetnu psihosocijalnu, psihološku i pravnu pomoć koja je potrebna prije, u toku i nakon suđenja", istakla je Zečević.

"Jako je važno da ovih zadnjih jedanaest mjeseci partnerske organizacije zajedno pokušavaju poslati snažnu poruku, prije svega institucijama da će svjedoka biti sve manje i manje ako zajedno ne iskoristimo svoje kapacitete i omogućimo svjedocima da znaju, gdje kada i kome se mogu obratiti i koju podršku i pomoć mogu dobiti, jer samo tako možemo reći da će oni imati adekvatnu podršku prije, u toku i nakon svjedočenja", istakla je Sabiha Husić, direktorica UG Medica Zenica.

Nakon zvaničnog obraćanja prezentirani su postignuti rezultati projekta, a učesnici konferencije imali su priliku da pogledaju i film u produkciji Medica Zenica "Još uvijek smo žive", životnu priču preživjele ratnog silovanja.
U nastavku radnog dijela konferencije Teufika Ibrahimefendić, geštalt psihoterapeutkinja iz Vive Žene održala je prezentaciju "Važnost psihološke podrške svjedocima".

Nakon prezentacije učesnici su poslušali i video izjavu Svjedoka – iskustva sa svjedočenja, nakon čega je rad nastavljen u grupama: "Postojeći modeli i programi podrške žrtvama /svjedocima u BiH".

Konferencija se završava 13. novembra kada će biti prezentovani i rezultati rada u grupama kao i zaključci.