BiH
0

Počela konferencija o borbi protiv karcinoma dojke

FENA
Doprinijeti podizanju svijesti o borbi protiv karcinoma dojke, glavni je razlog organiziranja šeste konferencije koja je počela danas u Sarajevu.

Sudionice tog skupa su žene koje se suočavaju s karcinomom dojke iz svih krajeva BiH okupljene oko projekta nazvanog "Osnaživanje zdravlja žena“ (WHEP), a namjera im je da ukažu na važnost ranog otkrivanja te bolesti.

Najefikasniji način za to jesu tri jednostavna koraka i to redovni samopregled nakon što završi mjesečnica ili u isto vrijeme svaki mjesec ako žena nema mjesečnicu, ultrazvučnim pregledom te redovnim mamografskim pregledom koji je namijenjen za žene starije od 40 godina.

Sudionice skupa o podizanju svijesti o borbi protiv karcinoma dojke sudjelovat će i u šetnji/trci za ozdravljenje koja će sutra biti održana na Vilsonovom šetalištu. U tome im se mogu pridružiti svi građani. Registracija za taj događaj je pet KM.

Novac će biti utrošen za osiguranje novca za besplatne mamografske preglede za žene bez zdravstvenog osiguranja što je, pored podizanja svijesti o borbi protiv karcinoma dojke, jedan od ciljeva te humanitarne akcije.

Projekt WHEP u BiH nastao je kao rezultat American Jewish Joint Distribution Commitee (JDC) i od 1995. radi na uvođenju novih usluga za žene oboljele od karcinoma dojke, pružanju psihosocijalne pomoći njima i njihovim obiteljima, a uspostavljena je i besplatna SOS telefonska linija za informacije i pomoć. Njihova namjera je utjecati na organe vlasti da bi se uspostavio registar oboljelih od te bolesti jer se trenutno ne zna koliko je žena oboljelo od te opake bolesti koju je moguće pobijediti ako se otkrije na vrijeme.

U organizaciji ovog događaja sudjelovala je Fondacija Susan Goodman Komen for the Cure i koju je 1982. osnovala sestra mlade žene koja je umrla od karcinoma dojke. Sad je globalni lider u borbi protiv karcinoma dojke. JDC i Susan Goodman Komen for the Cure su se 2004. godine odlučili za partnerstvo i već petu godinu rade na mijenjanju slike stanja o karcinomu dojke u BiH.