BiH
0

Počela konferencija "Kulturne politike i mogućnosti za veću saradnju javnih RTV servisa u regionu"

FENA
Konferencija "Kulturne politike i mogućnosti za veću saradnju javnih RTV servisa u regionu" na kojoj učestvuju predstavnici javnih radio i televizijskih stanica Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i kulturni poslanici iz ovih zemalja počela je danas u Sarajevu.

Iduća godina je "Godina interkulturalnog dijaloga u Evropi". Evropska unija je slijedom svoje strategije - da podstiče i razvija dijalog različitosti u višenacionalnim evropskim i svjetskim društvima - odredila iduću godinu kao godinu promocije interkulturalnog dijaloga. Region jugoistočne Evrope je zbog svoje nacionalne i vjerske različitosti, koje su često bile izvor sukoba, idealno mjesto za ovakav dijalog, saopćeno je iz Media plan instituta.

Kako je istakao u svom uvodnom govoru Zoran Udovičić, predsjednik Media plan instituta, koji je zajedno s udruženjem Medijske inicijative organizator ovog skupa, cilj je da se inicira dijalog između javnih RTV servisa i kulturnih poslenika u četiri susjedne zemlje o tome koliko kulturne politIke zemalja računaju na moć javnih radio-televizijskih servisa u promociji kulturnih vrijednosti susjeda.

"Riječ je ne samo o tome koliko nas interesuje šta se o nama kaže i kako se predstavljamo u susjedstvu već i koliko smo otvoreni za kulturne vrijednisti i tradicije susjeda. Mogli bismo postaviti i druga pitanja: da li je uređivačka koncepcija programa još pod utjecajem svježeg postkonfliktnog stanja. Da li u tom smislu prednjači ili zaostaje javna radio-televizija u odnosu, recimo, na umjetnost, film, teatar, muziku, estradu", rekao je Udovičić.

Konferenciju su finansijski podržali Ministarstvo civilnih poslova BiH, regionalni ured fondacije Konrad Adenauer u Sofiji i Ambasada Francuske u Beogradu.