BiH
7

Počela konferencija "eTwinning u BiH"

FENA
Konferencija "eTwinning u Bosni i Hercegovini" održava se danas u Sarajevu radi predstavljanja mogućnosti eTwinning portala stručnoj javnosti, upoznavanja sudionika o načinu korištenja online alata, te dosadašnjim iskustvima zemalja i korisnika iz regije.
Foto: FENA
Foto: FENA

Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pojasnila je da je eTwinning dio programa Erasmus+ čija je implementacija u BiH počela 1. januara 2015.

Istakla je da je eTwinning platforma koja, pomoću niza alata, omogućava pristup različitim projektima, kreiranje vlastitih projekata, pozivanje učenika u međunarodnu saradnju, te dijeljenje znanja i vještina u okviru obrazovnih organizacija.

Foto: FENA
Foto: FENA

Džumhur je rekla da će u okviru eTwinning projekta veliki broj nastavnika iz BiH imati priliku da učestvuje na multilateralnim seminarima širom Evrope, što predstavlja izuzetnu priliku s obzirom na to da se u bh. obrazovanju izdvajaju vrlo mala sredstva za profesionalni razvoj i usavršavanje.

Tea Režek iz Agencije za mobilnost i programe EU rekla je da je eTwinning u Hrvatskoj omogućio kvalitetnu saradnju između škola koja se odvija putem interneta, te da trenutno imaju 4.000 registriranih nastavnika koji na taj način mogu pronaći partnere za svoje buduće nastavne projekte.

Foto: FENA
Foto: FENA

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić naglasio je da je Ministarstvo poduzelo niz aktivnosti na promociji Erasmus+ programa i eTwinninga kao njegovog dijela, što će i nastaviti jer se time otvaraju mnoge mogućnosti za pojedince i institucije u obrazovnom sistemu.