BiH
0

Počela kampanja za izbor loga za ljudska prava

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kampanja za izbor loga za ljudska prava, kao univerzalno prepoznatljivog zaštitnog znaka koji će doprinositi stalnom poboljšavanju stanja ljudskih prava u svijetu, počela je danas, na Svjetski dan slobode štampe.

BiH je jedna od deset zemalja aktivnih partnera i članova Grupe prijatelja za izradu loga za ljudska prava, a ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izabran je za jednog od članova stručnog žirija čiji će zadatak biti da od 100 rješenja izabere 10 koji će ući u uži izbor, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH-a.

U grupi prijatelja za izradu loga za ljudska prava su, pored BiH, i Njemačka koja je i nositeljica inicijative, zatim Češka Republika, Čile, Indonezija, Kanada, Mauricijus, Senegal, Singapur i Urugvaj.

BiH je od početka snažno podržavala inicijativu da se izradi vizuelni znak koji bi bio sinonim jednakosti individualnih i kolektivnih ljudskih prava.

Kao jedna od deset zemalja partnera u realizaciji ove ideje, BiH je imala veoma zapaženo mjesto u dosadašnjoj pripremnoj fazi implementacije cijelog projekta, pa je, kao svojevrsno priznanje za doprinos u iniciranju i realizaciji ove ideje, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izabran za jednog od članova stručnog "Žirija eminentnih osoba".

Žiri čini više uvaženih ličnosti, među kojima će biti i istaknuti borci za ljudska prava, političari, dizajneri, laureati za Nobelovu nagradu za mir, te osobe iz svijeta muzike, filma i biznisa.

Ova inicijativa je neprofitna, tako da je predviđeno da pobjednički logo ljudskih prava bude "darovan" javnosti, odnosno da bude slobodno i besplatno korišten, bez ikakvih restrikcija i troškova, bilo kada i od bilo koga.