BiH
0

Počela javna rasprava o prijedlogu Zakona o sportu BiH

FENA
U Sarajevu je danas, u organizaciji Ustavnoprave komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela javna rasprava o Prijedlogu zakona o sportu BiH.

Na raspravu su pozvani predstavnici Vijeća ministara BiH, Ministarstva civilnih poslova, Ustavnopravne komisije Doma naroda, entitetskih vlada i vlade Brčko Distrikta, Olimpijskog komiteta BiH, te strukovnih sportskih saveza u BiH.

"Zakon o sportu BiH donosimo prvi put nakon Daytonskog sporazuma. Zakonom se trebaju urediti odnosi u ovoj važnoj društvenoj djelatnost, kao što su javni interes i nadležnosti BiH, entiteta i Brčko Distrikta, osnovna načela u organiziranju sporta, prava i obaveze sportista, izgradnja, održavanje i korištenje sportskih objekata, sportske aktivnosti osoba s invaliditetom, nagrade i priznanja sportistima i sportskim organizacijama, zdravstvena zaštita sportista, sprječavanje i suzbijanje svih oblika nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca, korištenje nedozvoljenih stimulativnih sredstava u sportu, stručni i naučnoistraživački rad u sportu, finansiranje sportskih aktivnosti, itd. Stoga smo organizirali javnu raspravu kako bismo čuli mišljenja onih kojih se zakon tiče", rekao je Feni predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović.

On je najavio da će nakon saslušanja prijedloga Komisija uz eventualne amandmane Prijedlog zakona proslijediti u parlamentarnu proceduru.