Mostar
0

Počela izgradnja nove vakufske poslovne zgrade

FENA
Foto: RTM.ba
Foto: RTM.ba
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar danas je na lokalitetu vakufa Fatime kadune, neposredno uz autobusku i željezničku stanicu u Mostaru, svečano obilježen početak radova na izgradnji nove Vakufske poslovne zgrade.

Tom prilikom prisutnima su se obratiti predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac i direktor Vakufske direkcije Rijaseta IZ u BiH Senaid hafiz Zaimović.

Zaimović je istakao kako je ovo prva vakufska poslovna zgrada u zadnjih 50 godina te da je to znak da se o vakufima počelo razmišljati na drugačiji i pozitivniji način, u skladu sa vremenom i prostorom u kojem živimo.

"Medžlis Islamske zajednice Mostar primjer je koji se mora istaknuti. Zahvaljujući angažmanu i svijesti prvih ljudi Medžlisa i bošnjačkih političkih predstavnika Grada Mostara veliki broj vakufa vraćen je Islamskoj zajednici. Medžis IZ Mostar, također je primjer održavanja i revitalizacije vakufa. Vakufska direkcija zajedno s medžlisima u BiH, pored zalaganja na vraćanju oduzetih vakufa, bavit će se iznalaženjem i investiranjem u nove vakufe", kazao je Zaimović, dodajući da je cilj omogućiti prirodan razvoj vakufskog sistema u savremenom društvu u kojem bi vakuf igrao važnu ekonomsku ulogu razvoja Islamske zajednice.

"Ova buduća zgrada primjer je jednog novog vakufa i jednog novog vakufskog sistema, gdje se vakufima omogućava da ravnopravno učestvuju u ekonomskom razvoju jednog društva", kazao je Zaimović. Napomenuo je kako će Vakufska direkcija pomoći svima onima koji budu htjeli investirati u vakufe i koji se budu htjeli baviti biznisom unutar vakufskog sistema.