SAD
0

Počela istraga u bazi Fort Hoodu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U SAD-u je počela istraga o okolnostima pod kojima je u četvrtak došlo do pucnjave u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu.

Jedan oficir američke vojske nalazi se u pritvoru u vojnoj bolnici nakon što je u Fort Hoodu ubijeno 13 osoba, 12 vojnika i jedan civil, a 30 ih je ranjeno, javio je u petak BBC.

Komandant baze je rekao novinarima da je major Nidal Malik Hasan, vojni psihijatar, otvorio vatru na svoje kolege vojnike u vojnom medicinskom centru a da je neposredno potom i sam pogođen metkom i potom uhapšen.

Portparol armije je kasnije izjavio da je major Hasan stabilnog zdravstvenog stanja i da se nalazi u bolnici, kao i većina povrijeđenih u incidentu.

Portparol je dodao da je prerano za spekulacije o motivu pucnjave, ali je potvrdio da je Nidal Malik Hasan uskoro trebalo da bude poslat u Afganistan, u okviru američke misije u toj zemlji.

Bivše kolege Nidala Malika Hasana, koji je musliman, rekle su novinarima da je on bio veoma nezadovoljan navodnim maltretiranjem na rasističkoj osnovi i da je želio da izbjegne da bude poslat u Irak.

Predsjednik SAD-a Barack Obama osudio je ubistva u Fort Hoodu nazvavši ih "užasnim nasilnim incidentom".

Rekao je i da je tragedija kada američki vojnici ginu u drugim zemljama svijeta, ali da je još strašnije kada su izloženi vatri u vojnoj bazi na američkom tlu. Komandant kasarne u Fort Hoodu je rekao i da inspektori ne vjeruju da je iko drugi bio umiješan u napad.

Pucnjava je izbila prije održavanja ceremonije dodijele diploma u bazi, koja je inače jedna od najvećih takvih institucija na svijetu, sa oko 40 hiljada vojnika.

Komandant baze rekao da je pucnjava počela oko 13.30 sati po lokalnom vremenu u četvrtak, u dijelu baze gdje se vojnici koji treba da krenu u borbene zadatke prijavljuju za medicinske preglede.

Dopisnik BBC-ja u Washingtonu kaže da se u Fort Hoodu nalaze jedinice koje odlaze i vraćaju se iz Iraka i Afganistana.

U bazi postoji i medicinski centar za vojnike koji pate od sindroma posttraumatskog stresa.