BiH
33

Počela evakuacija stanovništva u Bosanskoj Otoci

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskoj Otoci jutros u šest sati počela je evakuacija stanovništva iz domova iz bezbjednosnih razloga zbog neutralizacije bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u naseljenom području u blizini centra grada.

Evakuacija stanovništva trajat će do 8.30 sati, a mještani će biti smješteni u prihvatnim centrima, sportskim halama i školama, a veliki broj njih odlučio je do kraja akcije biti kod rodbine. Iz Bosanske Otoke jutros je evakuisano oko 10.000 mještana koji su u proteklih nekoliko dana zamoljeni da danas napuste svoje domove i ostave otvorene prozore na objektima.

Pripadnici FUCZ i OSBiH nakon termina za evakuaciju sa psima tragačima će proći čitavo mjesto kako bi provjerili da li je neko ostao u kućama, nakon čega će prisilno biti izvedeni.

Mještani nisu bili raspoloženi za izjave, ali su kratko prokomentarisali da se boje te da se nadaju da će sve završiti u najboljem redu.

Nepokretne osobe smještene su u Domove zdravlja, a prihvatni centri formirani su u područnim školama. Najbliža je od Bosanske Otoke udaljena tri kilometra.

Akcija neutralizacije bombe počinje u 9 sati oglašavanjem signala za opću uzbunu, a njen kraj se očekuje oko 12 sati kada će ponovo signalom biti označen kraj akcije.