BiH
2

Počela eksterna matura u Kantonu Sarajevo, konačni rezultati 19. juna

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Polaganje eksterne mature za sve učenike koji su s uspjehom završili deveti razred osnovne škole u Kantonu Sarajevo i učenike koji su se prijavili iz drugih kantona počelo je danas. Testiranje će trajati tri dana, a konačni rezultati bit će objavljeni u četvrtak, 19. juna.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić potvrdila je Agenciji FENA da je počelo testiranje iz predmeta bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost.

Za danas je planiran i test iz predmeta fizika, za učenike koji su kao izborni predmet odabrali taj nastavni predmet.

Testovi traju po devedeset minuta. Prema broju prijavljenih, polaže više od 4.500 učenika iz KS-a i 160 učenika van područja Kantona Sarajevo.

"Rezultati današnjeg testiranja bit će poznati do 19 sati. Škole su obavezne da rezultate objave do 19 sati za predmete koji se toga dana polažu", kazala je Husić. Precizirala je da se proces odvija po planu, te izrazila nadu da će tako biti i narednih dana.

Drugog dana eksterne mature polaže se matematika, historija, geografija te informatika. Za 18. juni planirano je polaganje prvog stranog jezika (njemački ili engleski), biologija, te hemija. U četvrtak, 19. juna bit će objavljeni konačni rezultati u svim školama.

Ovo je druga godina da se u Kantonu Sarajevo organizira polaganje eksterne mature, a ima određenih novina.

"Novina je to što smo u izborne predmete u prvu grupaciju, osim historije i geografije, ove godine dodali informatiku. Model je ostao isti, učenici imaju svoje šifre, a bar kod čitač kasnije otkriva o kojem se učeniku radi", kazala je.

Novina su i vodiči za svaki od predmeta pojedinačno iz kojih su se učenici mogli pripremati za eksternu maturu.

"Objavili smo vodiče za svaki predmet pojedinačno. Vodiči su bili dostupni na stranici Ministarstva od januara ove godine, a za svaki predmet su date nastavne jedinice i teme iz kojih učenici treba da se pripremaju. Iz njih se kreiraju pitanja za maturu, ona neće biti ništa teže niti lakša, ali je novina da nema pitanja s tačnim odgovorima kako je to bilo lani", kazala je.

Prema informacijama Ministarstva obrazovanja KS-a, osim u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu (kao pilot-projekt) provodi se eksterna matura.

Eksterna matura je završni ispit devetogodišnjeg obrazovanja koji će zamijeniti prijemni ispit za upis u srednje škole.