BiH
0

Počela dvodnevna regionalna konferencija o slobodi medija

FENA
Oko 40 predstavnika vijeća za štampu i udruženja novinara iz regiona i Evrope okupilo se danas u Sarajevu na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Samoregulacija i sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope".

Protekla godina je u cijelom regionu bila obilježena porastom napada na novinare i otvorenog suzbijanja medijske slobode te je cilj ovog skupa da se uspostavi zajednička strategija borbe za slobodu medija i slobodnog novinarskog izvještavanja.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, koji je i organizator ove konferencije, ocijenila je da je u BiH situacija u pogledu prijetnji novinarima i ugrožavanja slobode medija stravična i nedopustiva, ali da je ovakav trend prisutan u svim zemljama regiona.

  • Nije samo BiH ta koja je izložila novinare na odstrelnu listu s tako otvorenim i bezobraznim svakodnevnim prijetnjama novinarima, već je to trend u cijelom regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope, ustvrdila je Zurovac.

Mišljenja je da je osvajanje slobode medija nakon ratnih događaja na ovom području bio samo privid i da se sada u stvarnom osvajanju te slobode sve karte stavljaju na sto.

-To znači da ova druga strana na najsuroviji način pokušava da nas iskontrolira, ali bojim se da to neće uspjeti, istaknula je Zurovac.

Navela je i da BiH ima dosta mehanizama zaštite novinara, možda čak i više nego druge zemlje regiona, ali da je problem što se oni ne primjenjuju.

Konferenciji prisustvuju novinari i lideri vijeća za štampu iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i s Kosova, te gosti iz flamanskog Vijeća za štampu Belgije.

Predstavnici regionalnih novinarskih udruženja i vijeća za štampu smatraju da je situacija u pogledu ugroženosti novinarske profesije i slobode medija slična u svim zemljama regiona.

Navedeno je da vlasti nedovoljno štite novinare, da je prisutan utjecaj politike na novinarsku profesiju te da predstavnici vlasti smatraju da mogu napadati i klevetati novinare, te njih optuživati za političke afere.

Na skupu će se u okviru panel diskusija razgovarati i o ujednačavanju etičkih standarda izvještavanja u zemljama regiona te o problemu neregularnosti interneta.

Na kraju konferencije bit će potpisan sporazum o regionalnoj saradnji na razvoju medijske samoregulacije i zajedničkog reagiranja na pritiske i ugrožavanje slobode medija te profesionalnog novinarskog izvještavanja.

Pokrovitelj konferencije su njemačka ambasada u Sarajevu i media program Fondacije Konrad Adenauer za jugoistočnu Evropu.