BiH
0

Počela borba za novog Kuma

FENA
Prema pisanju Observerovog izvještača iz sicilijanskog gradića Korleone, proslavljenog u filmskoj trilogiji "Kum", u toku je bitka za mjesto prvog čoveka Mafije posle hapšenja sedamdesetrogodišnjeg Bernarda Provenzana, zvanog Buldožer.

Cijela Sicilija, a posebno njegovi potencijalni nasljednici, pomno će pratiti Provencanovo pojavljivanje pred sudom kako bi utvrdili da li poštuje mafijaški zakon šutnje ili omertu.

Provencano je inače, u odsustvu, već osuđen na šest doživotnih zatvorskih kazni zbog organiziranja ubistava dvojice sudija.

Jedan od najjačih kandidata za novog Kuma je, piše ovaj list, četrdesetšestogodišnji Mateo Mesina dijabolik Denaro, poznat i kao "plejboj".

Denaro je u bjekstvu već 13 godina, a reputaciju brutalnosti stekao je ubistvima rivalskog bosa Trapanija i njegove trudne djevojke.

Drugi kandidat za Kuma je šezdesetrogodišnji Salvatore lo Pikolo, poznatiji kao "Bijela lisica", kapo iz Palerma, koji, kako navodi list, pripada "staroj mafijaškoj školi". Provencano je izuzetno učtiv zatvorenik, koji se zdravo hrani, piše Observer.