BiH
2

Počela besplatna sterilizacija pasa na području KS-a i Istočnog Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji dobrotvorne fondacije za pse "Dogs Trust" počela je besplatna sterilizacija vlasničkih i uličnih pasa, koja će do kraja novembra biti obavljena u devet veterinarskih klinika na području Kantona Sarajevo i u Istočnom Sarajevu.

Direktor međunarodnih projekata "Dogs Trust" Gareth Thomas prisustvovao je sterilizaciji pasa u Veterinarskoj stanici "Vetlife" na Stupu gdje je za danas planirano da bude urađena sterilizacija tri vlasnička psa.

Naglasio je značaj sterilizacije kako za opću dobrobit, tako i za zdravlje pasa te kazao da se sterilizacijom vlasničkih pasa sprječava pojava neželjenih pasa na ulici i povećanje njihovog broja.

Po njegovim riječima, samo 17 posto vlasnika pasa u Sarajevu steriliziralo je svoje pse, a napominje da je npr. u Velikoj Britaniji taj broj mnogo veći.

"Svi moji prijatelji imaju pse koji su sterilizirani. Upravo zato i nema pasa-lutalica na ulicama i napuštenih životinja. Zato je važno izvršiti sterilizaciju vlasničkog psa", kaže on.

Projektom besplatne sterilizacije, tokom novembra u devet veterinarskih klinika, bit će obuhvaćeni prvenstveno vlasnički psi, a okvirni cilj im je oko hiljadu pasa.

Doktor Josip Krasni iz Veterinarske stanice "Vetlife" istaknuo je značaj tog projekta te naglasio da se sterilizacija vrši po evropskim standardima. U toj stanici, u okviru spomenutog projekta, bit će urađeno oko 150 vlasničkih i/li pasa-lutalica.

Sterilizacija je jednostavna operativna procedura na psu kojom se sprječavaju neželjeni okoti i humani je način kojim se smanjuje broj pasa-lutalica. Tako se sprječava okot brojnih kučića koji bi bili okrutno napušteni ili pogubljeni.