BiH
8

Počela besplatna škola ragbija za učenike osnovnih škola u općini Centar

Klix.ba
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 4.000 KM za besplatnu školu ragbija za osnovce.

Škola ragbija je počela 10. oktobra 2016. godine i trajat će do 31. maja 2017. Treninzi se održavaju u fiskulturnoj sali sarajevskog FIS-a (Mis Irbina 10), dva puta sedmično, ponedjeljkom i srijedom od 14 sati, uz stručno vodstvo profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Realizator programa je JU Centar za sport i rekreaciju, a namijenjen je za osnovce od trećeg do sedmog razreda.

Cilj škole ragbija je okupljanje što većeg broja djece koja će se kroz program upoznati sa tehnikom i u manjoj mjeri sa taktikom ragbi igre.

Pomenuti projekat realizira se u skladu sa Operativnim planom vannastavnih aktivnosti iz sporta za školsku 2016/2017. godinu, kojeg zajedno sa osnovnim školama provodi općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport, a čija realizacija obuhvata preko 1.500 korisnika, za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 93.300 maraka, saopćeno je iz Općine Centar.