BiH
0

Počela 33. sjednica Vlade FBiH: Izjašnjavanje o nacrtima budžeta za 2016.

Klix.ba
Članovi Vlade Federacije BiH će se na današnjoj sjednici, koja je počela u Sarajevu, izjasniti o nacrtima Budžeta FBiH za 2016. godinu i Zakona o izvršavanju Budžeta.

Također, na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izmjenu Akcionog plana Federacije BiH za realizaciju Reformske agende za Federacije BiH za period od 2015. do 2018. godine. Na ovaj način bi Akcioni plan bio proširen s nekoliko novih zadataka.

Danas će biti razmatrani prednacrti Zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama i Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršnom postupku.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Prijedloga uredbe o prestanku važenja Uredbe o uslovima koje je preduzeće, odnosno druga pravna osoba, dužno da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti.

Među tačkama dnevnog je i Prijedlog odluke da iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH bude odobreno izdvajanje 50.000 konvertibilnih maraka namijenjenih stambenom zbrinjavanju Roma.

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, bit će razmatrane izmjene i dopune Odluke o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih Budžetom FBiH za 2015. godinu.

Federalna vlada danas će se izjasniti o prijedlozima dvije odluke o uvezivanju staža radnicima preduzeća s većinskim državnim kapitalom i njihovim zavisnim društvima.