BiH
0

Počela 144. sjednica Vlade FBiH

Klix.ba
Vlada Federacije BiH će na današnjoj 144. sjednici, koja je počela u Sarajevu, između ostalog, na dnevnom redu imati Nacrt odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH do donošenja Budžeta FBiH za 2015. godinu, odnosno za razdoblje januar-mart 2015. godine.

Odluka o privremenom finansiranju FBiH pripremljena je zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta Federacije BiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine. Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina, saopćeno je iz Press službe Vlade FBiH.

Inače, Federalna vlada je na 137. sjednici, održanoj 29.10.2014. godine, utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.

Vlada FBiH razmatrat će danas Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, kao i Finanasijski plan ovog zavoda za narednu godinu, te procjenu plana za 2016. i 2017. godinu.

Na današnjoj sjednici će biti razmotrena Odluka o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske komisije za Trust fond pretpristupnog instrumenta Evropske unije (EC IPA TF) za drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo.

Federalna vlada će razmotriti i Odluku o otpisu potraživanja Federalne direkcije robnih rezervi prema poljoprivrednim proizvođačima u postupku sufinansiranja jesenje sjetve pšenice, rod 2014. godina za isporučenu sjemensku pšenicu i mineralno gnojivo od poljoprivrednih proizvođača u FBiH koji su sudjelovali u programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice, a pretrpjeli su ogromne štete u katastrofalnim poplavama.

Vlada FBiH će razmotriti i više prijedloga rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo namijenjenog za dugoročno finansiranje projekata privrednih subjekata putem dodjele kredita za 2014. godinu.