BiH
0

Počast žrtvama masakra na pijaci Markale

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Centar i Stari Grad položile su danas cvijeće na spomen-ploču na pijaci Markale, povodom obilježavanja 13-godišnjice stravičnog zločina kada je od agresorske granate poginulo 68, a lakše i teže povrijeđene 142 osobe.

“Svi se sjećamo ovog dana. Žrtve bole, ali pokušaj da se ovaj zločin pripiše našim snagama odbrane BiH, bio je isto tako bolan. Čak su i neki međunarodni zvaničnici na neki način prihvatili tu ideju da smo mi sami sebe ubijali. Naravno, sada se sve zna. Zna se tačno ko je to radio”, kazao je, tom prilikom, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić upozorivši međunarodnu zajednicu da nikada više ne pada u iskušenje da žrtvu proglašava agresorom.

On je naglasio kako se nevinim žrtvama, ljudima koji su pokušali da za taj dan osiguraju svojoj porodici nešto da prežive, možemo odužiti jedino sjećanjem.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić je u svom obraćanju naglasio kako ovaj događaj i ovaj dan moraju imati svoj status.

“Ovaj dan i događaj moraju biti obilježeni kao trajni dan žalosti ili će to biti dan kada ćemo ga se sjećati na sve ubijene civile u protekloj agresiji”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da je važno stalno ponavljati istinu o ovom događaju, jer ona nije važna samo za porodicu, već za BiH uopće. Važno je da svi oni koji su planirali, naredili i izveli ovaj užasan masakr budu kažnjeni. To je neka vrsta satisfakcije za porodice, kazao je Zvizdić.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je kazala kako je Grad Sarajevo u budžetu predvidio određene iznose za obilježja u Gradu Sarajevu te da će konkursom pokušati da dođe do najidealnijeg rješenja kako bi se obilježila mjesta stradanja u Gradu Sarajevu.

“Podigli smo ploče, natpise s imenima nevino stradalih Sarajalija, ali očito nedostaju i obilježja koja moraju imati znak na ulici. Grad Sarajevo će se u toku ove godine potruditi da to uradi”, kazala je Borovac.

Obilježavanju 13-godišnjice od masakra na Markalama prisustvovali su porodice i prijatelji nastradalih, predstavnici različitih organizacija i građani koji su položili cvijeće i odali dužno poštovanje žrtvama.

Petog februara 1994. oko 12.30 sati s neprijateljskih položaja na području sela Mrkovići-Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale u Sarajevu.

Usljed eksplozije poginulo je 68, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Tog dana poginuli su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.