Izuzetne zasluge
0

Počasni građanin KS-a Jelko Kacin, Plaketa Berki Zečeviću

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Nakon što je na dnevni red današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo uvrštena Odluka o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo, zastupnici su je usvojili, a tom odlukom za počasnog građanina KS-a proglašen je Jelko Kacin, dok je Plaketa KS-a dodijeljena prof.dr. Berki Zečeviću.

Kako je objasnila predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić Kacinu je ovo priznanje uručeno zbog izuzetne zasluge za davanje podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva, unapređenju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere, kulture itd.

Također je objasnila da se Plaketa KS-a prof.dr. Berki Zečeviću dodjeljuje kao priznanje za doprinos u razvoju KS-a u oblasti nauke i naučnoistraživačke djelatnosti, kao i humanisti koji je davao veliki doprinos u pravednoj borbi za odbranu BiH.

Prema usvojenoj odluci Plaketa KS-a pripala je i Javnoj ustanovi Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo, kao priznanje za doprinos u razvoju KS-a u oblasti društvenih djelatnosti putem tretmana i rehabilitacije ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

Također, Plaketa Kantona Sarajevo posthumno je dodijeljena nedavno preminulom načelniku Općine Ilidža Ameru Ćenanoviću kao priznanje za doprinos u razvoju KS-a u oblasti privrede i društvenih djelatnosti kroz razvoj lokalne zajednice, stvarajući povoljan ambijent za ekonomski razvoj, razvoj turizma, jačanju zdravstvene i socijalne zaštite.