BiH
54

Počasni građani Sarajeva Hartmann i Vila: Naše srce je ovdje i nastavit ćemo pomagati

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Novinarka i književnica Florence Hartmann i uposlenik Gradske uprave Barcelone i promotor fondacije "District 11 - city to city" Manel Vila proglašeni su počasnim građanima Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva održanoj 2. aprila. Hartmann i Vila kazali su da im je čast primiti ovo priznanje, te da će i dalje nastaviti pomagati Sarajevu i BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"To su ljudi koji su došli u ovaj grad i zemlju kada su mnogi bježali odavde, kada je situacija bila opasna po život i rizikovali su svoje živote i živote svojih porodica. Širili su istinu o blokadi Sarajeva kada su mnogi šutjeli i zaslužni su za probijanje te blokade. Radili su na pomoći Sarajevu i BiH, angažovali se oko humanitarne pomoći i nastavili su tokom proteklih godina", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

Dodao je da je Florence Hartmann, uprkos tome što joj je Haški sud zabranio da govori, nastavili vrlo glasno pričati o svemu što se ovdje dešavalo, a da je Vila nastavio pomagati našem gradu kroz fondaciju koju je organizovao. Gradsko vijeće Sarajeva je jednoglasnom odlukom izabrao ovaj dvojac i oni su sada formalno građani Sarajeva.

Florence Hartmann (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Florence Hartmann (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Imam tremu jer sam dobila pismo u kojem sam obaviještena o ovome. Jako sam sretna i vrlo je važno to što je gradonačelnik rekao da ovo nije samo priznanje za ono što smo uradili već i radna obaveza da nastavimo pomagati ovom gradu. Moje srce je ovdje i nastavit ću dolaziti i pomagati", kazala je Hartmann.

Vila je kazao kako je ponosan što je dobio ovo priznanje te da su njime nagrađeni svi građani Barcelone i Katalonije.

"Tokom ovih dana na ulicama Sarajeva ćete primijetiti veliki broj osoba iz Barcelone, osobe koje su radila na mnogim projektima za Sarajevo. Odnosi Sarajeva i Barcelone ovim priznanjem postaju jači", rekao je Vila.

Podsjetio je kako su se odnosi ova dva grada počeli razvijati tokom Olimpijskih igara 1992. godine održanih upravo u Barceloni u periodu kada je rat počeo u BiH. Tokom performansa svečanog otvorenja, jedna ranjena osoba hodala je preko olimpijskog stadiona i svi su bili u šoku.

Manel Vila (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Manel Vila (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Taj prenos je gledalo tri miliona ljudi. Htjeli smo pokazati da je jedna mediteranska zemlja u tom trenutku prekrivena krvlju. U tom trenutku je gradonačelnik Barcelone kazao kako nikada nećemo biti Evropejci ako ne pomognemo Bosancima", rekao je Vila.

U Sarajevu postoji i Trg Barcelone na Olimpijskom selu koji svjedoči i o dobrosusjedskim odnosima dva grada. Gradonačelnik Komšić uručio im je knjige o Sarajevu i čestitao na zvanju, a zvanično priznanje bit će im uručeno na svečanoj sjednici koja će biti održana na Dan Grada Sarajeva - 6. aprila.