BiH
0

Počasni doktorat UNSA dodijeljen Johnu Louisu Espositu

FENA
John Louis Esposito
John Louis Esposito
Ceremonija dodjele počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu Johnu Louisu Espositu upriličena je danas u Sarajevu.

Esposito je profesor religije, međunarodnih odnosa i islamskih studija na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu D. C., direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i predsjednik Američke akademije za religiju.

"Tokom svoje karijere primio sam dosta nagrada i priznanja, ali ova zemlja mi je posebno bliska", kazao je Esposito.

Dodao je da je današnja ceremonija vrlo dirljiva te da mu je vrlo žao što članovi njegove porodice nisu tu da s njim podijele sreću.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da 21. stoljeće obilježava mnoge dijaloge između raznih oblika ljudskog znanja i razumijevanja svijeta.

"Sretni smo da je Univerzitet u Sarajevu ove godine uključio i Fakultet islamskih nauka, Katolički bogoslovni fakultet, a nadamo se u budućnosti i Pravoslavnu bogosloviju", kazao je.

Naglasio je da će u današnjoj globalizaciji, sudbina čovječanstva u velikoj mjeri biti određena upravo razumijevanjem među civilizacijama i religijama.

"One vrijednosti koje zastupa Esposito i koje su ga učinile planetarno polularnim su i naše vrijednosti, a današnji čin je samo potvrda našeg razumjevanja i napora", zaključio je Avdispahić.

Esposito je radio kao konsultant za Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i druge agencije, evropske i azijske vlade te korporacije, univerzitete i medije diljem svijeta. Predsjednik je Američke akademije za religiju i ambasador Alijanse civilizacija UN-a.

On je dobitnik nagrade američke Akademije za religiju "Martin E. Marty" za javno razumijevanje religije i "Quaid-i-Azzam" nagrade koja se dodjeljuje u Pakistanu za izuzetan doprinos islamskim studijama.

Glavni je urednik Oxfordskih online islamskih studija i urednik serije Oxfordske biblioteke islamskih studija, glavni urednik Oksfordske enciklopedije islamskog svijeta (6 tomova), Oksfordske enciklopedije savremenog islamskog svijeta (4 toma), Oksfordske historije islama, Oksfordskog rječnika islama, itd.

Objavio je više od 45 knjiga.