BiH
0

Poboljšati kontrolu ispušnih gasova iz motornih vozila

FENA
Uz prisustvo predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija i MUP-a KS-a, danas je u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a održan sastanak na kojem su razmatrani koraci za poboljšanje kontrole emisije ispušnih gasova iz motornih vozila.

Učesnici sastanka su se suglasili da svi nadležni subjekti moraju iskazati veću spremnost za onemogućavanje prisutnih zloupotreba u vezi s kontrolom emisija ispušnih gasova iz motornih vozila.

Ocijenjeno je da su pokrenute aktivnosti podržane u javnosti te da su doprinijele aktueliziranju duže prisutnih problema u radu stanica tehničkog pregleda, a čiji je uzrok loša i nepotpuna pravna regulativa i nedostatak kvalitetnog nadzora u ovoj oblasti.

Neprihvatljivim je okarakterizirana činjenica da nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, iako je pravovremeno informirano o svim podacima do kojih se došlo u vezi s nepravilnostima u radu stanica tehničkog pregleda, nije službeno reagiralo niti odgovorilo na upućene zahtjeve za preispitivanje uočenih pojava.

U tom smislu je dogovoreno da se inicira sastanak na kome će se zatražiti energičnije djelovanje spomenutih ministarstva, kako bi se promijenila dosadašnja praksa koja za posljedicu ima lošu tehničku ispravnost vozila te pogoršanje kvaliteta zraka, odnosno, uvjeta života i zdravlja građana u KS-u.

Također, od Federalnog ministarstva je zatraženo hitno ujednačavanje uvjeta za rad stanica tehničkog pregleda na čitavom teritoriju FBiH, kako ne bi bili obezvrijeđeni napori koje KS čini, jer je već uočen odlazak vlasnika vozila u druge općine zbog "lakšeg" dobijanja neophodnih dokumenata za registraciju vozila, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS-a.