Predsjedništvo BiH
0

Poboljašati ekonomske odnose između BiH i Češke

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poželio je dobrodošlicu ambasadoru Češke u BiH i izrazio očekivanje za nastavkom dobre saradnje Predsjedništva BiH sa ambasadom Češke Republike u BiH, kao što je to bilo i za vrijeme prethodnog ambasadora.

Radmanović se još jednom zahvalio njegovom prethodniku kao i Češkoj na pomoći koju je pružila BiH na njenom putu prema EU za vrijeme nedavnog Češkog predsjedavanja EU. On je čestitao predsjedniku Češke Republike Vaclavu Klausu potpisivanje Lisabonskog sporazuma, izrazivši stav da je to dobro za Češku Republiku, Evropsku uniju kao i za BiH u budućnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio da su odnosi BiH i Češke Republike dobri i treba ih nastaviti razvijati prije svega na ekonomskom planu. Radmanović je informisao ambasadora Sunioka o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Vrijeme je da se OHR transformiše što prije, jer je on kočnica BiH na putu u EU. On je izrazio očekivanje da će se na jednoj od narednih sjednica Savjeta za implementaciju mira donijeti odluka o transformaciji OHR u kancelariju specijalnog predstavništva EU.

Radmanović je izrazio skepticizam da će do zasjedanja Savjeta za implementaciju mira u BiH biti ispunjeni svi uslovi i ciljevi postavljeni za transformaciju OHR. Naročito se to odnosi na pitanje imovine, oko koje su mišljenja domaćih političkih predstavnika dijametralno suprostavljena. Po njemu situacija u BiH je iskomplikovana nejasnim ponašanjem jednog broja predstavnika međunarodne zajednice u BiH i nerealnim očekivanjima nekih domaćih političara. Na kraju, Radmanović je ipak izrazio očekivanje da će BiH iduće godine podnijeti aplikaciju za kandidatski status u procesu pristupanja za članstvo u EU.

Ambasador Suniok je ponovio spremnost Češke Republike, da kao i do sada nastavi pružati pomoć i podršku BiH na njenom putu u EU, na bazi vlastitih pristupnih iskustava. Za vrijeme svog predsjedavanja EU Češka se zalagala da BiH dobije liberalizaciju viznog režima od početka naredne godine, ali se nada da će se to desiti onog trenutka kada BiH ispuni sve potrebne uslove.

U toku razgovora ambasador Suniok se osvrnuo i na saradnju dvije zemlje na ekonomskom planu. Prema posljednjim podacima ekonomska saradnja dvije zemlje manja je za oko 30% u odnosu na proteklu godinu, što je posljedica globalne ekonomske krize. Češka Republika će u budućnosti nastaviti sa direktnim investicijama u privredu BiH kako bi popravila taj omjer.