Izjave političara u BiH
0

'Po zakonu' i 'Neće biti rata' najveće laži

Sarajevo-x.com
"Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji“ slavni je citat britanskog političara i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Winstona Churchilla, a njen zadnji dio možda najbolje ilustrira poslijeratnu retoriku vladajućih političara.

Tako su javni istupi političara u predizborno vrijeme i njihova obećanja da će osigurati nova radna mjesta, bolju zdravstvenu zaštitu, kvalitetnije obrazovanje, veće penzije, ulazak u Evropsku uniju i šta sve ne, forumaši portala Sarajevo-x.com odabrali za jednu od najvećih političkih laži.

"Mirno spavajte, neće biti rata“ izjava je prvog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koju su forumaši, obzirom na dešavanja od 1992. do 1995. godine, ocijenili kao jednu od najvećih laži.

Lagao je i bivši predsjednik Republike Srspke i sadašnji haški optuženik koji se tereti za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječna djela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločin, kada je rekao "muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje'.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić također je izgovorio laž kada je rekao da će "recesija zaobići našu zemlju", protiveći se mišljenju ekonomskih stručnjaka koji kažu da će globalna kriza, kao što sama riječ kaže, biti globalna.

Izjava čelnog čovjeka Vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića da je stan u Sarajevu od 132 kvadrata za 920 KM kupio "po zakonu" proglašena je jednom od najvećih laži koji su izgovorili naši političari, a federalni premijer, prema mišljenju korisnika Foruma Sarajevo-x.com, zaobišao je istinu kada je rekao da je tokom upada invalida na sjedici Parlamenta "nije pobjegao, već je žurio na sastanak".

U izboru najveće političke laži možete i vi učestvovati na našem forumu: