BiH
0

Po slobodi medija BiH s Makedonijom i Filipinima na 98. mjestu

FENA
Uoči Svjetskog dana slobode medija 3. maja nekoliko međunarodnih organizacija i udruženja objavilo je godišnje izvještaje o stanju slobode medija i prava na pristup informacijama.

Među njima su nevladina organizacija za promicanje građanskih sloboda Freedom House sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, Organizacija za sigurnost u saradnju u Evropi (OSCE) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ), prenosi VoA.

U godišnjem izvještaju Freedom Housea zaključuje se da je tokom 2006. godine zabilježeno opadanje medijskih sloboda u svijetu, s posebno zabrinjavajućim trendovima u Aziji, bivšem Sovjetskom savezu i u Latinskoj Americi.

U izvještaju se ističe da je najkritičnija situacija u Aziji u zemljama kao što su Tajland, Šri Lanka i Pakistan zbog političkih nemira ili vanrednih stanja.

U izvještaju se označavju Argentina, Venecuela i Brazil kao zemlje gdje je došlo do smanjivanja slobode medija zbog postupaka države i sve lošijih sigurnosnih uvjeta. Sjedinjene Države, kao zemlja sa slobodnim medijima, nalaze se na 16. mjestu koje dijele s Njemačkom, Estonijom i Irskom.

Među prvih deset zemalja na popisu Freedom Housea su evropske zemlje, a prvo i drugo mjesto dijele Finska i Island. U novom izvještaju je i Italija podignuta u status zemlje sa slobodnim medijima. Prošle godine bila je jedina zemlja članica Evropske unije rangirana kao djelomično slobodna.

Izvještaj upućuje vrlo oštre kritike Rusiji za koju se kaže da nastavlja s agresivnom marginalizacijom nezavisnih medija i da planira regulirati Internet. Situacija u Rusiji naziva se "užasnom" zbog ograničavanja medija, kao i zbog napada na novinare koji se kazneno ne gone. Rusija je se kao neslobodna medijska zemlja nalazi na 164. mjestu koje dijeli s Azerbejdžanom.

U ovom izvještaju je obrađeno 195 zemalja. Hrvatska dijeli s Crnom Gorom i Bolivijom 80. mjesto kao djelomično slobodna zemlja u medijskom smislu. Hrvatska je napravila napredak u odnosu na prošli izvještaj, kada je s 39 bodova bila svrstana na 85. mjesto.

U izvještaju se ističe da su mediji u Hrvatskoj još uvijek pod utjecajem raznih političkih i ekonomskih interesa. Kao primjer navodi se vladin izbor upravnog vijeća Hine te suspenzije novinara na Hrvatskoj televiziji zbog emitiranja proustaški intoniranog govora predsjednika Mesića iz devedesetih.

Freedom House navodi da je država i dalje najveći medijski vlasnik u Hrvatskoj te da se mediji – i državni i privatni - sve više koriste za promicanje poslovnih i političkih interesa svojih vlasnika.

Slovenija se kao zemlja s potpuno slobodnim medijima nalazi na 39. mjestu koje dijeli zajedno s Australijom, Austrijom, Francuskom, Mađarskom i Japanom.

Bosna i Hercegovina se nalazi, zajedno s Makedonijom i Filipinima, na 98. mjestu, dok Srbija zauzima 84. poziciju kao zemlja s djelomičnom slobodom medija.

Na dnu ljestvice po slobodi medija kao neslobodne zemlje nalaze se Burma, Kuba, Libija, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

U srijedu je objavljen i izvještaj Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi o pravnoj zaštiti prava na informaciju. U izvještaju se obrađuje 56 zemalja.

Izvještaj je sastavljen na temelju popunjavanja upitnika, koje su zemlje članice potom dostavile OSCE-u. U objavljenom dokumentu napominje se da je oko 70 posto zemalja OSCE-a vratilo popunjeni upitnik. U izvještaju OSCE-a prikupljeni se podaci ne rangiraju i ne analiziraju.

Organizacija Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku objavila je popis 10 zemalja u kojima postoji najmanje slobode medija na kojem dominiraju uglavnom afričke zemlje, ali je i Rusija visoko plasirana na trećem mjestu.

Na prvom mjestu tog neslavnog popisa nalazi se Etiopija gdje su samo prošle godine vlasti zabranile 8 listova. Na drugom je mjestu Gambija a na četvrtom Kongo. Peta je Kuba, a potom slijedi Pakistan, Egipat, Azerbejdžan, Maroko i Tajland.