BiH
0

Po 200 KM kazne za kasno dostavljanje imovinskog kartona

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija BiH izrekla je novčane kazne u iznosu od 200 KM za jedanaest zvaničnika koji su izjave o imovinskom stanju dostavili nakon isteka zakonskog roka.

Kazne su izrečene Martinu Ragužu, Adilu Spiljku, Murisu Tigru Jabandžiću, Dervi Bandiću, Adibu Đoziću, Hazimu Bašiću, Ibrahimu Mujiću, Muhamedu Osmiću, Miroslavu Galiću Muratoviću, Seadu Rožajcu te Zaimu Backoviću.

    Za 57 izabranih zvaničnika iz mandatnog perioda 2006-2010 godina vodi se poseban ispitni postupak zbog nedostavljanja izjave o imovinskom stanju na kraju mandata, saopšteno je iz CIK-a.  

     Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, CIK BiH kaznio je zabranom četvorogodišnjeg kandidovanja Miju Petonjića jer je za vrijeme obavljanja dužnosti odbornika u Opštinskom vijeću Jajce u periodu od 1. decembra.2008. godine do 6. aprila 2010. godine obavljao i funkciju člana skupštine Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

      CIK BiH pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti 32 člana, odnosno zamjenika članova biračkih odbora sa pojedinih biračkih mjesta u Banjoj Luci, Zenici i Orašju/Donjim Žabarima zbog osnovane sumnje da su počinili nepravilnosti na dan opštih izbora 2010. godine.