BiH
0

Ploča ni na nebu ni na zemlji: Postavljene ploče o porijeklu naziva starogradskih ulica

Piše: A. U.
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Ferhadiji je postavljena prva od 240 informativnih ploča koje će objašnjavati porijeklo naziva starogradskih ulica. Ploču su otkrili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor USAID-a David Barth.

"Radi se o 240 ploča na području užeg starogradskog jezgra, gdje su obuhvaćene sve ulice sa posebnim značajem. Tu su objašnjenja kako su nastale, sa njihovim izvornim imenima, kao i svim nazivima koje su promijenile. Nastavit ćemo i dalju turističku signalizaciju na području općine Stari Grad. Maloprije sam dobio i određena obećanja od ministra privrede, Emira Hrenovice, da će se i on uključiti kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima i to na području kantona", rekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Projekt je inicirao i implementirao ZUP Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora. Cilj je unaprijediti turističku signalizaciju vezanu za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije. Ploče će davati informacije o nazivima ulica, ali i tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju.

"Oduševljeni smo što smo danas ovdje, proslavljamo prvi snijeg ove sezone i obilježavamo otkrivanje prve od 240 informativnih tabli koje će ljudima pričati prekrasne priče koje su se ovdje dešavale kroz historiju. Potrebno je da ispričamo ove priče, jer je potrebno i da privučemo ljude u Sarajevo. Turisti žele doći u Sarajevo i upoznati njegovu bogatu historiju i raznolikost te im je potrebno to omogućiti", izjavio je David Barth, direktor USAID-a.

Ploče je napravila firma Pismolik, koja zapošljava gluhonijeme osobe, a urađene su na bosanskom i engleskom jeziku te sadrže i QR kodove, putem kojih se mogu dobiti opširnije turističke informacije na više jezika.

Jedini nedostatak je to što su ploče postavljene previsoko pa je teško pročitati njihov sadržaj.