BiH
51

Pljušte optužbe na relaciji akademik Sidran - načelnik Imamović

Piše: D. Brkić
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Nova knjiga akademika Abdulaha Sidrana, odnosno ukoričene kolumne objavljene u Oslobođenju, ponovo su podigle prašinu u Tuzli. Knjiga pod naslovom: "Ludilo vlasti posrkalo i posljednju kap pameti iz mozga tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića" je, prema tvrdnjama akademika Sidrana, povučena s mini sajma knjiga, koji se ovih dana održava na Sonom trgu u Tuzli.

Međutim, dalju distribuciju knjige preuzela je izdavačka kuća Bosanska riječ, odnosno vlasnik Šimo Ešić, u čijem je prostoru danas održana i konferencija za medije.

"Izdavačkoj kući Zalihica je zaprijećeno da će imati problema ukoliko ne uklone moju knjigu sa svog štanda. Oni su to učinili, ali na sreću još ima profesionalne solidarnosti pa su Šimo Ešić i njegova Bosanska riječ preuzeli dalju distribuciju knjige. Sukob između mene i Imamovića je naizgled personalne prirode, ali vjerujte da nije tako. Tako je ako se stvari posmatraju spolja, ali ako zarovite po unutrašnjosti, onda ćete vidjeti kako je to sukob između slobode i neslobode misli", navodi akademik Abdulah Sidran.

Naglašava kako njegov sukob s Jasminom Imamovićem nije plod neuvrštavanja njegovog romana "Otkup sirove kože" u uži krug nominiranih romana za književnu nagradu Meša Selimović, koja se dodjeljuje u okviru književnih susreta Cum grano salis.

"Jasmin Imamović je sinonim za društveno devijantno ponašanje. On laže kada kaže da se Sidran ljuti što nije dobio nagradu. Ja o problemima u vezi sa organizacijom Cum grano salis i dodjelom nagrade Meša Selimović govorim od kraja 2008. godine i oni koji su pratili moje pisanje znaju to. Problem Cum grano salis leži u normativnom uređenju, koje, faktički, ne postoji. Pravilnik nije uređen i to je ono o čemu ja govorim. A kada bih progovorio o privatnim stvarima između mene i Imamovića, kao što to on govori, onda bi tuzlanski načelnik morao odmah da pakuje stvari i da bježi iz ove zemlje", govori Sidran.

Na koncu je rekao kako će učiniti sve da se u okviru Cum grano salis ne dodjeljuje nagrada Meša Selimović, a da će obrazloženja takve inicijative poslati porodici Meše Selimovića i Udruženjima pisaca u BiH i regiji.

"Ovo je klasična zloupotreba javnih prihoda u privatne svrhe. Imamović je pravnik, ali on želi biti i književnik. Ja o tome pišem u novoj knjizi na jedan literaran način, poput Gogolja, koji je veliki pisac, a ja sam mali", zaključio je Sidran.

Na optužbe Abdulaha Sidrana reagovao je i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je rekao kako je akademik Sidran dotakao samo moralno dno.

"Sidran je prvo lukavo molio, a zatim prijetio i ucjenjivao, kako bi dobio nagradu Meša Selimović. Pošto nagradu nije dobio, on se knjigom svojih kolumni sveti i ostvaruje svoje prijetenje za koje imam i dokaze. Naime, pisao mi je na moj e-mail i slao SMS-ove. Mogu reći kako je sreća za književnost u BiH što žiri i ja nismo pokleknuli pred Sidranovim nelegalnim pritiscima. Sidran je svoj ugled srozao do samog dna", kaže načelnik Jasmin Imamović.

Imamović napominje kako je žiri svih ovih godina imao transparentnost u radu, te da dobitnici nisu određivani po "nacionalnom ključu", kako je to ustvrdio Abdulah Sidran.

"U konkurenciji je bilo 160 književnika i niko se nikad nije pobunio. Niko, osim Sidrana. Zaista mi je žao Sidrana i ne poznajem čovjeka koji bi se u ovom trenutku mijenjao s njim, jer je on, kako sam već rekao, dotakao samo moralno dno", kazao je Imamović.

Na koncu, Abdulah Sidran je prognozirao pobjednika 13. književnih susreta Cum grano salis. Naveo je kako će pobjediti roman "Karnera" Milorada Popovića. Ostaje da sačekamo svečano proglašenje 8. septembra.