BiH
1

Plenum TK: Obustaviti pokrenute krivične postupke protiv demonstranata

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona je organizirao deseti javni sastanak na kojem su se okupili mnogobroji građani, te predstavili dnevni red sa tri tačke od kojih je prva tačka bila Izvještaj Pravnog tima o dosadašnjim zahtjevima plenuma.

"Mi smo na osnovu današnjeg sastanka sa Skupštinom Tuzlanskog kantona sačinili izvještaj koji sadrži osam tački. Prva najbitnija tačka bila je vezana za 'bijeli hljeb' i znamo da je odluka donesena, a kojom su ukinuli funkcionerima 'bijeli hljeb'. Ostala je finalna faza, a to je da će oni potpisati finalne izjave kojima će se odreći tih primanja u što skorije vrijeme", izjavio je član Pravnog tima plenuma građanki i građana TK-a Marko Nikić.

Kazao je da zahtjev za ukidanje primanja dodatnih paušala za rad u organima državne uprave funkcionerima, kao i ukidanje benefita je otišao u Skupštinu TK-a, koja je odgovorila da i ona čeka imenovanje mandatara i Vlade TK-a, te će ovo biti jedan od prvih zahtjeva za rješavanje u novoj Vladi TK-a.

"Imamo i izglasavanje zakona pred novom Vladom TK-a vezano za transparentnost poreznih kartica svih građana koji primaju javni novac, odnosno svi oni koji su korisnici Budžeta Tuzlanskog kantona će morati pokazati kroz porezne kartice kako se troši novac i na koji način", naglasio je Nikić.

Na večerašnjem sastanku plenuma su istaknuli da zahtjev u kojem su tražili smjenu komesara i portparola MUP TK-a, Skupština TK-a se na neki način ogradila time što je prilikom ranijeg pokušaja bilo kakve izmjene zakona u vezi Nezavisnog odbora za imenovanje komesara već opomenuta od OHR-a i Američke ambasade, te uputila plenum da ovaj zahtjev upute Nezavisnom odboru TK-a.

"Članovima kolegija Skupštine TK-a nije do kraja jasan radnopravni status portparola MUP-a, te nemaju nadležnosti niti pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu. Ovaj zahtjev će biti prvi upućen prema novom ministru unutrašnjih poslova", istaknuo je Nikić.

Također, Skupština se neće očitovati kada je riječ o oslobađanju i krivičnom gonjenju osoba u vezi sa protestima od 5. do 7. februara tekuće godine. O ovome se već raspravljalo pred Federalnim parlamentom koji je odbio ovu mogućnost.

Zaključak plenuma jeste da se putem međuplenumske saradnje pokrene angažman, da se pred Federalnim parlamentom otvori pitanje rješavanje abolicije onih koji su učestvovali na protestima, odnosno da se obustavi krivični postupak protiv svih protiv kojih je pokrenut.

U izvještaju, koji je dobio plenum od MUP-a TK-a, je navedeno da su pokrenuti prekršajni postupci protiv 58 osoba. Uručena su 54 prekršajna naloga od kojih je 51 osoba prihvatila odgovornost, dok su dvije osobe zatražile sudsko odlučivanje, te je za jednu osobu prekršajni nalog već postao pravosnažan.

Plenum građanki i građana ovim putem poziva svih 58 osoba da se obrate Pravnom timu plenuma Tuzlanskog kantona u vezi pravne pomoći za navedene naloge.