BiH
0

Plenum i kolegij Skupštine ZDK se ne mogu dogovoriti ko će predložiti mandatara Vlade

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić)
Na 75. sjednici kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona predstavnici Plenuma građana iznijeli su nove zahtjeve za Skupštinu ZDK čije vrijeme zasjedanja još nije poznato.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić prisutne je upoznao sa zahtjevima koje su kolegiju Skupštine uputili predstavnici Plenuma na prošlom zasjedanju kolegija.

Plenum građana na protekloj sjednici kolegija tražio je ukidanje "bijelog hljeba" te da imenovanje mandatara obavi Skupština ZDK. Prvi zahtjev Plenuma ZDK o ukidanju "bijelog hljeba" nije usvojen, dok je drugi prihvaćen većinom kolegija.

Međutim, i današnje zasjedanje Plenuma građana i kolegija Skupštine ZDK prošao je u raspravi u vezi s imenovanjem mandatara. Iz kolegija Skupštine ZDK su predložili da Plenum imenuje mandatara, iako je na prošloj sjednici usvojeno da Skupština ZDK to obavi.

Predsjednik Plenuma građana ZDK Nihad Vejzović današnjem kolegiju Skupštine ZDK predao je pet novih zahtjeva:

  • hitno održavanje sjednice Skupštine ZDK sa usvajanjem neopozive ostavke vlade i prijedlogom nvoog nestranačkog mandatara,
  • aboliciju za sve privedene učesnike protesta, simpatizere i medije,
  • u razgovoru sa skupštinom, odstraniti predstavnike svih Sindikata, sadašnjih predsjednika udruženja finansiranih od strane budžeta i slično,
  • na uvid vijeću Plenuma dostaviti liste svih primanja iz 2013. za poslanike u skupštini i članove Vlade ZDK,
  • osigurati prostoriju za svakodnevni rad vijeća Plenuma i podobnu dvoranu sa ozvučenjem za održavanje Plenuma građana svakog utorka i petka.

S obzirom da bi novoizabrani mandatar mogao biti stranački opredijeljen, član BPS-a Harun Drljević, je predložio Plenumu da oni odaberu nekorumpiranog mandatara i eksperta o čemu će Skupština donijeti svoj stav. Međutim, Vejzović nije prihvatio taj prijedlog.

"Dogovoreno je na sastanku sa članovima Plenuma da ćete vi izabrati mandatara, da ćete predložiti, a da ćemo mi usvajati. Nemojte da se vrtimo u krug jer je očigledno da tako želite dobiti na vremenu. Mi smo predložili i vi ste na prošlom kolegiju Skupštine ZDK prihvatili da imenujete mandatara", kazao je Vejzović.

Član SDP-a Senaid Begić dodao je kako rok od tri dana, koji je dao Plenum kolegiju Skupštine ZDK za imenovanje mandatara, neozbiljan s obzirom na to da se odlučuje o sudbini od oko 400.000 ljudi u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Ne možemo prihvatiti ostavku trenutne Vlade, a da nemamo alternativu. Shvatamo opravdanost zahtjeva i s tim u vezi ne možemo ulaziti u avanture za izglasavanje, a nemamo alternative", dodao je Begić.

Odluke kolegija Skupštine ZDK o današnjim zahtjevima bit će poznate u toku dana po završetku zasjedanja.