BiH
1

Plenum građana TK: Dinamika rješavanja zahtjeva mora se ubrzati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon mirne protestne šetnje, predstavnici Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona razgovarali su s predstavnicima Skupštine TK radi utvrđivanja statusa rješavanja postavljenih zahtjeva Plenuma.

Dosad su ispunjena dva zahtjeva. Ultimativni zahtjev o ukidanju tzv. bijelog hljeba je usvojen, no Plenum traži da se "grupa 12+1“, odnosno bivši ministri i premijer, odreknu svih beneficija kako bi se izbjeglo sudsko potraživanje "bijelog hljeba“ po osnovu potpisanih ugovora o radu.

"Pravnički tim, koji u ime Plenuma radi na ovim pitanjima, pojačan tuzlanskim advokatima koji svoje usluge pružaju pro bono, sutra će dobiti potrebnu, dodatnu dokumentaciju u svrhu pripreme Izjava o odricanju koje će potpisati Vlada koju su građani otpustili", objavio je Plenum građanki i građana TK.

Također, predstavnici Plenuma su primili kopiju Odluke o razrješenju Vlade Tuzlanskog kantona i Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju plaća i naknada funkcionera.

Primljene su i kopije dostavljenih obrazaca JS3100, na ime deset bivših članova Vlade i premijera. Nedostaju obrasci na ime Zorana Teofilovića, ministra unutrašnjih poslova i Emira Hujdurovića, ministra za rad, socijalnu politiku i povratak.

Utvrđeno je da se dinamika rješavanja pitanja koja su u nadležnosti Skupštine TK mora ubrzati, kao i da će Kolegij pripremiti jasan odgovor na svaki od zahtjeva Plenuma, sa rokom do kada je zahtjev moguće riješiti.

Zahtjevi koji nisu u nadležnosti Skupštine TK će biti upućeni relevantnim institucijama.

"U međuvremenu, mirni protesti se nastavljaju u srijedu u 9.00 sati ispred Tužilaštva TK, a građanke i građani se pozivaju da iskažu svoju podršku obespravljenim radnicima", saopćio je Tim za medije u ime Plenuma građanki i građana TK.