BiH
0

Plenum građana Sarajeva traži smjenu komesara policije KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon usvajanja dnevnog reda, Plenum građana i građanki Kantona Sarajevo (KS) definirao je tehnički mandat radnih grupa.

Iznesen je stav plenuma o zaključcima Skupštine KS, te je upućeno šest zahtjeva plenuma o kojima trenutno učesnici raspravljaju.

Sutra će biti upućena tužba Tužilaštvu KS u kojoj se pored ostalog traži smjena i odgovornost komesara policije KS Vahida Ćosića, što je 7. februara postupio suprotno zakonskim ovlaštenjima, odnosno nije zaštitio građane i imovinu Bosne i Hercegovine.

Plenum je usvojio prijedlog vezan za Skupštinu KS i načelno pozdravio pozitivan stav zastupnika u Skupštini KS.

Naime, Skupština KS je usvojila sve zahtjeve plenuma, ali je to prema njihovom mišljenju tek minimalan napredak.

Istaknuto je da je nedopustivo da Skupština KS tek pod pritiskom počinje da radi ono zbog čega postoji, te je neprihvatljivim ocijenjeno ograničeno razumijevanje suštine i ozbiljnosti problema građana.

"Pozivom klubovima zastupnika da u sedmodnevnom roku dostave svoje prijedloge kandidata za budućeg mandatara Vlade KS, Skupština je de facto priznala nesposobnost političkih predstavnika i potvrdila da su oni svoje mandate koristili za ostvarenje vlastitih interesa i interesa političkih stranaka kojima pripadaju, a ne onih koji su ih na javne funkcije birali", istaknuto je.

Stoga plenum insistira da Skupština KS povjeri mjesta u Vladi KS stručnjacima iz relevantnih oblasti, kao i da se sastav vlade utvrdi otvoreno i javno, što će javnosti omogućiti uvid u biografije predloženih kandidata, a odabir se mora zasnivati isključivo na znanju i stručnosti osoba.

Plenum insistira da zakonski rok od 60 dana za sastavljanje vlade bude skraćen i da se ispoštuje sedmodnevni rok za predlaganje kandidata za mandatara.

Plenum podržava nastavak mirnih protesta i plenumsko djelovanje u drugim gradovima.

Trenutno se na plenumu raspravlja o šest zahtjeva koji će nakon usvajanja biti upućeni u tri institucije - Skupštini KS, Tužilaštvu KS i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.