BiH
108

Plenum građana Sarajeva pozvao na proteste u nedjelju od 12 do 14 sati

FENA/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na trećem plenumu građana Sarajeva koji je održan u Domu mladih usvojena je odluka o formiranju još jedne radne grupe za komuniciranje sa plenumom.

Dogovoreno je da će sutra u 12 sati biti održani protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH koji će trajati do 14 sati, a u 14 sati će u Domu mladih uslijediti formiranje radnih grupa za medije, formulaciju zahtjeva, pravna pitanja, međuplenumsku saradnju, proteste i logistiku. Očekuje se da će formiranje ovih radnih grupa rad plenuma učiniti efikasnijim.

U ponedjedljak će biti održan naredni Plenum, sa početkom u 17.30 sati.

Odmah na početku večerašnjeg okupljana pročitani su i zahtjevi koji su i sinoć usvojeni: Uspostavljanje ekspertske vlade KS, revizija plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, revizija privatizacije i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima u Sarajevu 7. februara 2014. godine.

Moderatorica trećeg plenuma, Tijana Okić, pročitala je pisma građana učesnicima plenuma. Potvrđeno je da prostor Doma mladih plenum će imati na korištenje do kraja mjeseca.

Svi građani su imali priliku, nakon što se prijave, kazati svoje zahtjeve koji su ujedno i različiti.

Jedan od zahtjeva Aide Čampare je da se pod hitno uspostavi nezavisno sudstvo i tužilaštvo "jer su u katastrofalnoj situaciji, to je jedno porodično leglo".

Na samom početku se obratio okupljenima TV voditelj i glumac Mladen Jeličić Troka, koji je iznio zahtjev da se od svih plaća uposlenika dva posto izdvoji za liječenje oboljele djece i pet posto za obrazovanje.

Nidžara Ahmetašević, učesnica Plenuma, kazala je da je cilj plenuma, a i demonstracija natjerati vlast da radi svoj posao.

"Želimo da pošaljemo poruku onima koji su na vlasti i reći im šta treba da rade. Želimo plenumom građana da vlast učinimo funkcionalnom i da izglasamo zahtjeve koje su građani uputili" kazala je Ahmetašević.

Jedan od zahtjeva je revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom.

Građani su i večeras iznosili niz zahtjeva za koje smatraju da ih treba uputiti prema Skupštini KS.