BiH
77

Plenum građana Sarajeva: MUP KS svim silama želi prekinuti građanski bunt

Klix.ba
Sarajevski plenum (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevski plenum (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Današnjim izazivanjem neposredne opasnosti po građane i građanke koji već ravno dvadeset i pet dana protestuju protiv korumpirane vladajuće elite, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je potvrdilo svoje otvoreno protivljenje socijalnom buntu, saopćio je Plenum građana i građanki Sarajeva.

"Umjesto da osiguraju njihovu bezbjednost, policijski službenici su ugrozili demonstrante prijevremenim puštanjem saobraćaja. Očito je da MUP KS na sve načine pokušava da skloni demonstrante sa ulice, čak i pod cijenu primjenjivanja sile. Naime, u poslijepodnevnim satima policija je iznova bez najave pustila saobraćaj u promet uprkos tome što je 50-ak građana i građanki još uvijek stajalo na ulici. Policija se prethodno nije konsultirala s demonstrantima, iako su protesti bili najavljeni do 17:00", saopćili su.

Dodaju kako su u znak nezadovoljstva, građani i građanke su formirali kordon i tako ponovo pokušali blokirati saobraćaj. Međutim, vrlo brzo je došlo do verbalnih nasrtaja i prijetnji na demonstrante od strane pojedinih vozača. Policija je, tvrde iz Plenuma, ovim činom direktno ugrozila osobe koji su bili na protestima, jer od trenutka puštanja saobraćaja, niti jedno vozilo nije željelo da se zaustavi.

"Sve se odvijalo naočigled pripadnika MUP-a KS, kojima je trebalo 20 minuta da raščiste Titovu ulicu. Pojedini demonstranti zahtijevali su od policijskih službenika da otkriju svoje lične podatke kao i broj značke, s ciljem utvrđivanja odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti građana i građanki. Službenici su samo poručili demonstrantima da se obrate Policijskoj upravi Centar", navodi se u saopćenju.

Ističu kako se nedugo nakon toga, sivi automobil iz pravca Alipašine ulice na silu probio među demonstrantima, pri čemu je jedan od njih zadobio lakše tjelesne ozljede. Automobil je odmah potom utekao sa lica mjesta, dok su ogorčeni građani i građanke, blokirali saobraćaj kontejnerima za smeće. Pustili su samo vozilo hitne pomoći, koje je odvezlo povrijeđenog građanina u bolnicu. Građani su se razišli u 17:00 i uredno vratili kontejnere na mjesto.

"Plenum građana i građanki Sarajeva smatra da su za današnji incident direktno odgovorni policijski službenici koji nisu ispoštovali dogovor o trajanju protesta. Zbog direktnog izazivanja opće opasnosti, Plenum građana i građanki Sarajeva poziva na odgovornost MUP-a KS. Također, Plenum poziva građane i građanke da u vrijeme održavanja protesta koriste alternativna skretanja i na taj način iskažu solidarnost s svojim sugrađanima i osiguraju njihovu bezbjednost. Bez obzira na današnji incident, Plenum građana i građanki Sarajeva jos jednom poručuje kantonalnim vlastima da se građani i građanke neće skloniti sa ulica, te da će nastaviti da zahtijevaju pravednije uslove na život i rad", zaključuje se u saopćenju.