BiH
0

Plenum građana Sarajeva: Formulisani zahtjevi za vlade KS i FBiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem plenumu građana Sarajeva, koji je u Domu mladih u Sarajevu počeo u 17:30 i trajao oko sat vremena, bili su prisutni i predstavnici plenuma iz Zenice, Bugojna i Tuzle. Plenumu je prisustvovalo oko 700 građana koji su predstavili zahtjeve koji će biti upućeni kantonalnoj i federalnoj vladi.

Predstavnici plenuma građana Bugojna formusali su zahtjeve koji se odnose na lokalni nivo, a tiču se otvaranja javne kuhinje. Plenumaši iz Tuzle kazali su kako su neki ciljevi već postignuti. Istakli su da je pokrenuta proizvodnja u Livnici čelika u Tuzli , ali da neće stati na tome već da će ustrajati na daljim promjenama.

Radne grupe su prezentirale izvještaje, a pročitani su i zahtjevi koji će biti upućeni skupštini KS. Plenum je tražio izradu socijalne karte u Kantonu Sarajevo, usklađivanje naknada socijalno ugroženih kategorija sa stvarnim potrebama, novčanu pomoć za nezaposlene u minimalnom iznosu jedne trećine prosječne plaće u KS, naknada za porodilje u iznosu pola prosječne plaće u KS, hitnu izradu programa zapošljavanja i samozapošljavanja, kazne za poslodavce zbog neuplaćivanja obaveza prema zaposlenima te zahtjev kantonalnoj skupštini i upravi TVSA da ponedjeljkom, srijedom i petkom građanima ustupi 60 minuta televizijskig prostora prije večernjeg dnevnika.

Građani su također usvojili nekoliko prijedloga o nacrtu budžeta. Navedeno je kako je nužna revizija te da se budžet ne smije kreditno zaduživati kod komercijalnih banaka. Također je usvojen prijedlog o radikalnim mjerama štednje, a da se pri tome ne ugroze ranjive kategorije stanovništva.

Plenum je također prezentirao zahtjeve prema Federalnoj Vladi, a koje su ranije usvojili svi pomenuti plenumi. Tražena je ostavka vlade FBiH, obustava krivičnog gonjenja svih učesnika demonstracija, trenutna obustava svih privatizacijskih procesa te revizija privatizacija, ukidanje bijelog hljeba te drugih beneficija, ograničavanje plate javnih funkconera na nivo dvije prosječne plate u FBiH, ukidanje naknada za rad u komisija i drugim upravnim tijelima, progresivne poreske stope u zavisnosti od visine dohotka, pokretanje inicijative o izradi zakona o PDV-u uz nultu stopu za osnovne životne namirnice, usklađivanje iznosa penzija sa rastom plaća te obustava zaduživanja kod komercijalnih banaka i međunarodnih fondova, javlja Anadolu Agency.

Rok za ispunjenje pomenutih zahtjeva je 31. mart. 

Naredni plenum je zakazan za srijedu, 19. marta s početkom u 17.30 sati.