BiH
56

Plenum građana Mostara iznio svoje zahtjeve

FENA
Sa sinoćnjeg Plenuma u Mostaru (Foto: FF PIXMOS)
Sa sinoćnjeg Plenuma u Mostaru (Foto: FF PIXMOS)
Na večerašnjem sastanku Plenuma građana i građanki Mostara, koji je održan u OKC-u Abrašević, utvrđeno je nekoliko zahtjeva građana, a najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Takođe, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za krivična djela vezana za proteste. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg konkursa, kao i direktora svih kantonalnih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.

Građani traže da se demobiliziranim braniteljima omogući dostojanstven život kroz programe zapošljavanja i stručnih prekvalifikacija. Jedan od zahtijeva je i otvaranje istrage o radu Kantonalnog tužiteljstva i kažnjavanje odgovornih za nerješavanje trideset slučajeva ubistava od rata do danas.

Zaključeno je i da se formira Fond solidarnosti za uhapšene, prekršajno te krivično gonjene demonstrante.

Plenum će, kako je najavljeno, u toku sutrašnjeg dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Naredni sastanak Plenuma građana i građanki Mostara održat će se u subotu u 15 sati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španski trg gdje će u 17 sati biti održan mirni protest, saopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjena Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.