BiH
28

Plenum građana Brčkog uputio zahtjeve Skupštini Distrikta

Klix.ba
Brčko (Foto: Miralem Habibović/Arhiv)
Brčko (Foto: Miralem Habibović/Arhiv)
Na petom sastanku Plenuma građana i građanki Brčko dristrikta, održanom 16. februara, usvojeni su zaključci koji su upućeno Skupštini Brčko ditsrikta.

Građani od Skupštine zahtijevaju sljedeće:

  1. Da se odmah obustave svi postupci koji se vode protiv organizatora i učesnika dosadašnjih mirnih protesta, te da se prestane sa sprovođenjem represivnih mjera i zastrašivanja građana.

  2. Ostavku postojeće Vlade Brčko distrikta BiH i formiranje ekspertne Vlade Brčko distrikta BiH.

  3. Da naloži upravnom inspektoru da utvrdi zakonitost postupanja po konkursu broj: 33-002975/13 od 23.01.2013. godine, te zahtjeva poništenje istog, a da se upražnjena radna mjesta u Odjelu za obrazovanje, popune kadrovima sa liste Zavoda za zapošljavanje Brčko distrtikta BiH.

  4. Da se donese set mjera za poboljšanje socijalnog statusa građana Brčko distrikta BIH tako što će uštede po osnovu smanjenja i ukidanja raznih benificija funkcionerima Brčko distrikta koje će biti navedene u nekim od dolje formulisanih zahtijeva.Ušteđena sredstva i sredstva od nerealizovanih kapitalnih projekata koje se nalaze u na računima distrikta kod banaka usmjeriti na oživljavanje proizvodnje u preduzećima Izbor i Interplet.

  5. Ukinu dodatna plaćanja članovima i uposlenicima Vlade Brčko distrikta BIH po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

  1. Uvođenje zabrane svim nosiocima javnih funkcija u Brčko distriktu BIH i učešća u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja .

  2. Svođenja najviše plate obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Brčko distriktu BIH.

  3. Da se pristupi reviziji privatizacije.

  4. Izmjene svih propisa koji su izvor kriminala, korupcije, nepotizma i svih drugih oblika favoriziranja određenih društvenih grupacija, kao i utvrđivanje odgovornosti svih nivoa u sve tri grane vlasti.

  5. Usklađivanje svih zakona i drugih propisa sa Statutom Brčko distrikta BIH i Ustavom BIH

  6. Usvojiti sve regulacione planove vodeći računa o zaštiti prava građana.

U proglasu se pozivaju sve građanke i građani da se pridruže na šestom sastanku Plenuma , koji će se održati utorak 18.02 u 16:30 sati u Omladinskom centru.

"Iza nas ne stoje nikakve stranke niti organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost", stoji u Proglasu Plenuma građana Brčko distrikta.